marți, 31 august 2021

In Memoriam: Ioan Gyuri Pascu

Ioan Gyuri Pascu (nume real: Ioan Ghiurico Pascu), muzician şi actor român, membru al grupului de umor „Divertis”, s-a născut în localitatea Agnita (judeţul Sibiu), la 31 august 1961, şi s-a stins în Bucureşti, la 26 septembrie 2016.

Tatăl său era român, iar mama - pe jumătate unguroaică, având şi origini poloneze şi slovace.

A absolvit şcoala primară în oraşul natal.

La 9 ani a început studiul pianului şi a cântat în corul şcolii (cu voce de soprană).

În clasa a V-a, a renunţat la pian, a început să joace handbal la amatori şi şi-a încercat norocul la actorie.

La chitară a învăţat să cânte singur.

A absolvit Liceul Agro-Industrial Agnita.

În 1977 s-a lansat în cariera muzicală, abordând de-a lungul timpului diverse genuri muzicale: pop, rock, blues şi reggae.

A început să asiste şi la concertele Cenaclului „Flacăra”, dar şi să asculte muzica din Occident.

Participa activ la brigada culturală a UTC, scriind şi interpretând primele sale cântece folk-rock.

În acelaşi an a debutat ca actor amator, într-o piesă şcolară jucată pe scena Casei de Cultură din oraş.

Între 1978 - 1980, a cântat alături de „Trandafirii negri” - formaţia fraţilor Septimiu şi Horia Moldovan, pe care i-a cunoscut la Mediaş, iar cu banii câştigaţi şi-a cumpărat prima chitară acustică de la fabrica din Reghin.

În 1980 a fost respins la examenul de admitere de la Facultatea de Teatru din Târgu Mureş.

A început să lucreze ca strungar într-o fabrică, apoi a făcut armata, împreună cu mai mulţi muzicieni înfiinţând formaţia „Fundal”, cu care a participat la Festivalul „Cântarea României”.

În 1982, după finalizarea stagiului militar, au revenit la Mediaş, Gyuri fiind descoperit de Radio Vacanţa şi invitat să cânte la concerte pentru tineri, inclusiv în cadrul Cenaclului „Flacăra” şi la spectacolele „Scânteii Tineretului”.

În 1984 s-a mutat la Cluj şi a intrat la Facultatea de Litere, unde s-a alăturat trupei de teatru a facultăţii - „Ars Amatoria şi Fiii”.

Din 1987 a intrat în grupul „Divertis”, pe membrii căruia îi cunoscuse la Bucureşti, cu un an în urmă, iar prima reprezentaţie împreună a avut loc la Izvorul Mureşului (Harghita).

În 1987, Andrei Partoş l-a invitat să cânte la Festivalul de Muzică de la Deva.

Între 1988 - 1989, a predat limba şi literatura română la o şcoală primară din localitatea Ulmu (Călăraşi), dar a renunţat la cariera didactică, pentru a se dedica celei muzicale.

A continuat şi colaborarea cu „Divertis”, iar spre sfârşitul lui 1990, grupul a apărut pentru prima dată la Televiziunea Română.

Până în 1992, Gyuri a lucrat ca redactor la TVR.

În anii ’90 a înfiinţat formaţiile The Blue Workers şi Pacific, al căror solist a fost, precum şi propria casă de discuri - Tempo Music.

În 1993 a lansat primul album - „Mixed Grill”, piesa „Ţara arde şi babele se piaptănă” fiind nominalizată drept cea mai bună din acel an („Evenimentul Zilei”), Radio Contact oferindu-i şi un premiu.

În 1995 a participat la Festivalul „Cerbul de Aur”, primind Trofeul pentru „Cel mai bun album”, din partea revistei „Actualitatea Muzicală”.

După 1997, Gyuri a renunţat pentru o vreme să mai cânte, dar şi-a intensificat activitatea de producător muzical, sprijinind lansarea mai multor artişti.

A marcat împlinirea a 20 de ani de carieră muzicală susţinând concerte în mai multe cluburi de provincie, iar din 2003 a devenit gazda talk show-ului „Taverna”, la TVR.

De altfel, el a colaborat cu diverse posturi de televiziune şi, de asemeni, a fost jurnalist şi comentator sportiv.

În 2007 s-a despărţit de grupul „Divertis”, din cauza diverselor neînţelegeri şi, în acelaşi an, a jucat în producţia „Mai cântă o dată, Sam!”.

A mai jucat în filmele: „O vară de neuitat”, „Corul pompierilor” şi „Occident”, în documentarul „Utopia impusă”, în serialul TV „Vine poliţia!”, în spoturi publicitare, precum şi în piese de teatru („Take, Ianke şi Cadîr”, „O noapte furtunoasă”, „Vicontele”, „Din adâncuri”, „Azilul de noapte”), la unele asigurând chiar şi coloana sonoră.

În 2011 a fost gazda inaugurării Cluj Arena, apoi a călătorit în SUA, a susţinut recitaluri, a lansat un nou album, a apărut în scurt-metrajul „Loto”.

În 2013 a lansat un volum de poezii, a jucat în piesa „Clipe de viaţă”, a luat parte la Festivalul de muzică folk „Gărâna”, a susţinut concerte prin ţară alături de The Blue Workers.

În 2014 a participat la înregistrarea spectacolului radiofonic „Henric al V-lea” (premiat de UNITER), a jucat în piesa „Eternul spectator”.

Din 2015 a început să joace în piesa „4X4 personaje”.

În februarie 2016 a susţinut spectacolul „Repetiţie în Casa Inimii”, cu versuri şi muzică din creaţia proprie, iar în aprilie a jucat în „Revelion cu Dumnezeu”.

A scris mai multe cărţi de spiritualitate, dar şi două cărţi pentru cei mici.

În august 1993 s-a căsătorit cu Daniela Marin, în 1997 s-a născut fiica lor - Ana Iarina, iar în 2009, cuplul a divorţat.

La finele lui 2010, Gyuri a suferit un atac cerebral, dar a reuşit să se recupereze.

În toamna lui 2016, un infarct miocardic i-a adus sfârşitul.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu