Theodor Pallady, unul dintre cei mai mari pictori români, s-a născut la 11 aprilie 1871, în Iaşi, şi s-a stins la 16 august 1956, în Bucureşti.
A fost fiul lui Iancu Pallady şi al Mariei Cantacuzino.
Şi-a petrecut copilăria în Iaşi, precum şi la moşia părinţilor săi, din localitatea Perieni.
Iniţial a studiat cu un perceptor francez, iar în 1883 a intrat la Liceul „Sfântul Gheorghe” din Bucureşti.
Respectând dorinţa părinţilor, în 1886, s-a înscris la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, iar între 1887 - 1889, a studiat la Universitatea Politehnică din Dresda.
În paralel, în această perioadă, a luat lecţii de desen şi pictură, îndrumat de Erwin Oehme. Acesta, dându-şi seama de talentul tânărului, l-a sfătuit să meargă la Paris.
În 1889, Theodor Pallady a renunţat la cursurile de la Dresda şi a mers în Franţa, lucrând în atelierul lui Arman Jean, iar mai apoi studiind la Şcoala de Arte Frumoase.
În 1892, s-a perfecţionat în atelierul lui Gustave Moreanu, printre colegi numărându-se şi Henri Matisse, cu care va deveni prieten.
După decesul lui Moreanu, Pallady a rămas în atelierul acestuia, lucrând cu Aime Morot şi Fernand Cormont. În paralel, a luat parte şi la lecţiile lui Puvis de Chavannes, pictor, co-fondator și președinte al Société Nationale des Beaux-Arts.
În 1900, Theodor Pallady a debutat în viaţa artistică, una dintre lucrările sale fiind expusă în cadrul pavilionului român de la Expoziţia universală de la Paris.
În 1920 a avut prima expoziţie personală la Paris, urmată apoi şi de altele, până în 1940.
În 1924, 1940 şi 1942, a expus la Bienala de la Veneţia.
A participat deseori la Saloanele naţionale şi la cele pariziene, a expus în cadrul evenimentelor organizate de grupările „Tinerimea artistică” şi „Arta română”, la expoziţiile organizate de „Căminul Artei”.
În 1926, i s-a acordat Marele Premiu al Juriului Salonului Oficial, iar în 1956 - titlul de „Maestru Emerit al Artei”.
Post-mortem, a fost numit membru al Academiei Române.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a locuit la Paris, iar ulterior - la Bucureşti.
Vacanţele şi le petrecea, în general, în ţară, în special în zona Bucium de lângă Iaşi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu