marți, 24 august 2021

La mulţi ani, Ina Ioana Todoran!

Ina Ioana Todoran, talentată reprezentantă a tinerei generaţii de interpreţi de muzică populară, s-a născut la 24 august 1993, în localitatea Crăciunelu de Jos (judeţul Alba).

În 2012 a absolvit Colegiul Naţional „Inochentie Micu Klein” din Blaj (profil matematică - informatică, intensiv engleză) şi a fost singura elevă din judeţul Alba care, la bacalaureat, a obţinut media generală 10.

A studiat la Şcoala Populară de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

În 2018, a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, ca şefă de promoţie, în paralel urmând şi cariera muzicală.

În 2020 a absolvit şi Facultatea de Muzică din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.

A moştenit talentul muzical din familie, bunicul cântând la vioară, iar bunica fiind membră în corul bisericii.

S-a remarcat prin participarea, alături de „Mugurii din tezaur”, la numeroase ediţii ale emisiunii „Tezaur folcloric”.

În 2009 a primit Marele Premiu al Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc „Mamaia”, Trofeul Festivalului „Ileana Rus”, Trofeul „Eu mi-s mândră-n sat la mine”, Premiul I la Festivalul „Strugurele de aur” de la Jidvei, precum şi Premiul II (solişti vocali) la Festivalul - concurs „Maria Tănase” de la Craiova

În 2011 a câştigat finala regională a concursului „Vocea populară”, organizat de TVR 3, iar la finala naţională de la Sala Radio (Bucureşti) a primit Premiul de popularitate.

În 2011 a câştigat Premiul I şi Premiul de popularitate la Festivalul „Vară, vară, primăvară” de la Sibiu, iar în 2012 - Trofeul Festivalului „Strugurele de aur”.

În 2013 şi-a lansat albumul de debut - „Mult mă-ntreabă iedera”, care conţine 17 piese.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu