Maria Drăgan, cunoscută interpretă de muzică populară din Republica Moldova, s-a născut la 23 august 1947, în satul Bălăureşti (raionul Nisporeni), într-o familie cu 6 copii, şi a trecut la cele veşnice la 6 octombrie 1986, în urma unei grele suferinţe.
Încă din copilărie, i-a plăcut să scrie versuri, să picteze, să cânte.
Şi-ar fi dorit să studieze la Şcoala de Pictură din Chişinău, dar destinul i-a purtat paşii către Şcoala de Muzică „Ştefan Neaga”, pe care a absolvit-o în 1965.
La 19 ani, şi-a început cariera ca solistă a Ansamblului de Estradă al Filarmonicii Naţionale din Chişinău, în urma unui concurs, aici activând până în 1973.
În 1971, în Ungaria, a primit Premiul special la Festivalul de Artă al RSS Moldoveneşti.
În 1973 a fost laureată a Festivalului Republican al Tineretului.
A fost solistă a Ansamblului „Mugurel”, impresionând publicul prin ţinuta scenică impecabilă şi prin repertoriul vast (cunoştea aproximativ 500 de cântece).
În urma desfiinţării Ansamblului, în 1975, Maria Drăgan a început colaborarea cu Ansamblul „Bucuria”.
Între 1975 - 1976 a fost solistă a Orchestrei „Lăutarii”.
Repertoriul său cuprindea: melodii de joc, doine, cântece lirice, bocete, strigături, romanţe.
Printre cele mai cunoscute cântece se numără: „Vai, sărmana turturică!”, „Lume, lume, soro lume!”, „Foaie verde, bob năut”, „Eu la joc, mama la joc”, „Vino, bade, vino”, „Măi Ioane!”, „La fereastra casei mele” etc.
Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut în satul natal.
În prezent, străzi din Chişinău, Nisporeni şi Călăraşi, precum şi o filială a Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu” îi poartă numele.
În 1996 a fost înfiinţată Fundaţia „Maria Drăgan”, al cărei scop îl constituie lansarea şi promovarea tinerilor interpreţi de muzică populară.
În 1999 a fost lansată cartea biografică „Vai, sărmana turturică!”.
În 2001 a avut loc, în satul natal, prima ediţie a Festivalului - concurs de interpretare „Vai, sărmana turturică!”.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu