sâmbătă, 14 august 2021

La mulţi ani, Sarah Brightman!

Celebra artistă - Sarah Brightman - s-a născut la Berkhamsted (Hertfordshire, Marea Britanie), la 14 august 1960, într-o familie cu şase copii.

La vârsta de 3 ani, lua lecţii de balet la Elmhurst School for Dance, iar la 11 ani locuia în internatul unei şcoli de teatru.

A studiat la Tring Park School for the Performing Arts şi la Royal College of Music.

A debutat la vârsta de 13 ani, la Teatrul Piccadilly din Londra, în spectacolul „I and Albert”.

Peste trei ani, făcea parte din grupul „Oamenii lui Pan” şi apărea în show-ul TV „Top Of The Pops”, după care a fost recrutată ca vocalistă a „Hot Gossip”. După numai câteva luni, intra în Top 5 Marea Britanie, cu melodia „I lost my heart to a Starship Trooper”.

A lansat apoi mai multe single-uri disco şi a fost promovată de Tina Turner.

La 18 ani, Sarah s-a căsătorit cu producătorul Andrew Graham Stewart, mariaj care nu va rezista.

În 1981 a debutat în spectacolul „Cats”, unde l-a întâlnit pe viitorul soţ - compozitorul Andrew Lloyd Webber.

În 1982 a jucat în opera pentru copii - „Nightingale”, iar în 1983, alături de Placido Domingo, a înregistrat „Requiem Mass”, fiind nominalizată la Premiul Grammy pentru „Cel mai bun artist nou de muzică clasică”.

Tot atunci i s-a încredinţat şi rolul principal din opereta „Văduva veselă”, la New Sadler’s Wells Opera.

A continuat să apară în numeroase musical-uri, cum ar fi: „Fantoma de la Operă”, „The Original London Cast Album”.

Divorţând de Webber şi pierzându-şi tatăl care s-a sinucis, Sarah Brightman s-a retras, pentru o vreme, din viaţa artistică.

A revenit pe scenă în 1992, iar mai apoi a debutat alături de tenorul Andrea Bocelli, cu melodia „Time To Say Goodbye”, bucurându-se de un imens succes.

În 2004 a fost prezentă la decernarea premiilor Arabian Music Awards, în 2005 - la premiile Henri Nannen Awards, iar în 2006 - la International Children’s Peace Prize.

Anul 2008 a marcat debutul său în cinematografie, fiind distribuită în filmul musical - operă rock „Repo! The Genetic Opera”. În 2009 a jucat în „Cosi”, apoi înfiinţând propria casă de producţie - Instinct Films.

În 2013, a donat - celor afectaţi de uraganul Ingrid - tot profitul (aproximativ 500.000 dolari) obţinut în urma show-ului din Mexico City.

Sarah Brightman este singurul artist invitat de două ori să cânte la Jocurile Olimpice (1992 şi 2008).

În 2007 a participat la concertul dedicat Prinţesei Diana.

Printre cele mai apreciate albume ale sale, se numără: „Dive”, „Fly”, „Timeless” / „Time To Say Goodbye”, „Eden”, „La Luna”, „Harem”, „Symphony and Winter Symphony”, „Dreamchaser”, „Hymn” etc.

A obţinut peste 180 de „Discuri de Aur” şi „Discuri de Platină”, pentru vânzări record.

În 2001, a primit „Cheia de Aur a Oraşului Chicago”, în 2004 - „Cheia de Aur a Oraşului Instanbul”, în 2012 - Premiul UNESCO „Artist for Peace”, în 2016 - Ordinul de Merit al Republicii Italiene.

Din 2018 este „Doctor Onorific” al Universităţii din Hertfordshire.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu