marți, 22 iunie 2021

Maria Tănase la Restaurantul "Neptun"

La Restaurantul „Neptun” din Capitală, în fiecare seară, pe la ora 20.00, toate mesele erau ocupate în aşteptarea spectacolului susţinut de Maria Tănase.

          Nume celebre de scriitori, pictori, ziarişti (Ion Minulescu, Vasile Voiculescu, Liviu Rebreanu, Victor Eftimiu, Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu, Camil Petrescu, Ion Pillat etc) nu lipseau de la aceste evenimente.

          Lângă mesele rezervate pentru aceştia, se aflau mesele muzicienilor şi ale actorilor, ocupate de: Nicolae Vlădoianu şi colegii de la Teatrul „Alhambra”, tenorii George Folescu, Dinu Bădescu, Viorel Chicideanu şi mulţi alţii.

          Erau prezenţi şi oameni politici dornici să o asculte. Unul dintre ei - Iuliu Maniu (preşedinte al Partidului Naţional Ţărănescu, fost prim-ministru), care, deşi nu-i plăcea viaţa de noapte din Bucureşti, venea la „Neptun”. Ba mai mult, conform rapoartelor agenţilor secreţi ai Serviciului Special de Informaţii, Maniu „a invitat-o la masa sa discutând timp îndelungat şi oferindu-i un coş cu violete”.

          În fiecare seară, intrarea în restaurant era blocată de numeroşii doritori care, nemaifiind locuri, nu aveau cum să intre, dar preferau să asculte de afară, indiferent de condiţiile meteo, melodiile Mariei Tănase.

          Aceasta venea la ora 23.00, îmbrăcată într-o rochie înflorată, la piept avnd prinse câteva garoafe albe.

          Toţi amuţeau la apariţia ei şi nimeni nu mai mişca în interior, în semn de admiraţie şi respect.

          Maria mergea pe scenă şi, când liniştea era deplină, după un semn discret către orchestră, închidea ochii, strângea microfonul şi începea să cânte.

          Era aplaudată îndelung şi deseori i se cerea repetarea unor melodii.

         Se întâmpla ca, din când în când, să se mai oprească pe la mese – după ce termina de cântat – pentru a discuta cu oamenii entuziasmaţi.

           Mult după miezul nopţii, pleca din restaurant pe aceeaşi uşă din spate, pe care intrase.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu