marți, 22 iunie 2021

"Maria Tănase. Artista, omul, legenda"

"Maria Tănase. Artista, omul, legenda"

Autor: Stejărel Olaru

Editura Corint - 2019

 

„S-a scris mult despre Maria Tănase, needificator. Melodrama, sentimentalismul, senzaţionalismul ieftin au făcut neclară imaginea unui personaj intrat oricum în legendă.
Stejărel Olaru ne oferă o cu totul altfel de carte, remarcabilă prin valoarea ei documentară şi cuceritoare prin talentul literar cu care a fost scrisă.

(...) Este una dintre cele mai bune cărţi apărute după 1980.”

Alex. Ştefănescu

„Nu mai este un secret faptul că Maria Tănase a iubit mult, iar lungul şir al iubirilor şi aventurilor sale nu-l va mai putea reconstitui nimeni.

Au circulat şi destule legende pe marginea acestui subiect, hrănite încă de atunci de clevetelile bucureştenilor din înalta societate, care adorau astfel de intrigi mondene, dar şi mai târziu, după ce a decedat, de unele mărturii ale celor care au cunoscut-o.

(...) A fost aprigă şi în viaţă, dar şi în iubire, cucerind şi părăsind repede. A îndepărtat aproape orice stavilă care a stat în calea sentimentelor sale, iar bărbaţii seduşi de ea, dacă erau liberi, au încercat să-i devină parteneri de viaţă, iar dacă erau deja căsătoriţi, au făcut eforturi pentru a se descătuşa de mariajul pe care brusc îl considerau o povară.

Piedică nu i-a fost nici propria căsnicie, căci a întreţinut relaţii amoroase şi căsătorită fiind. Desigur, intensitatea cu care le-a trăit nu a fost aceeaşi, iar dragostea pentru Maurice Negre nu a fost egalată de o alta.”

Stejărel Olaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu