miercuri, 2 iunie 2021

In Memoriam: Ramona Fabian

Regretata interpretă de muzică populară - Ramona Fabian - s-a născut la Târgu Mureş, la 2 iunie 1979, şi s-a stins - în urma unui accident rutier, la 5 octombrie 2013.

În 2003 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice.

Primul contact cu scena l-a avut în clasa a VI-a, când a cântat în cadrul unei serbări de Crăciun, fiind remarcată de câteva persoane din lumea muzicii populare.

În 1994 era solista Ansamblului Artistic „Fântâniţa”, din Sântana de Mureş, alături de care a participat la spectacole şi festivaluri în ţară.

Apoi a colaborat cu Ansamblul „Minişireagul” al Clubului Elevilor din Târgu Mureş, iar din 1995 a intrat în Ansamblul „Şireagul”, alături de care a rămas vreme de aproape 10 ani.

Primele melodii le-a înregistrat la Radio Târgu Mureş şi, în 1997, a debutat la Televiziunea Română.

În 2001 a început colaborarea cu Ansamblul Studenţesc „Cununiţa” - de la Casa de Cultură a Studenţilor din Târgu Mureş, iar în 2002 a fost în turneu în Italia, cu „Şireagul”, la Festivalul de Folclor de la Messina.

Între 2002 – 2009, a participat în calitate de concurent sau în recital la: Festivalul de muzică populară „Românii de pretutindeni” - Turnu Severin, Festivalul de Folclor „Flori de pe Mureş”, „Floarea din grădină”, Festivalul „Strugurele de Aur” - Jidvei etc, precum şi la emisiuni realizate de Televiziunea Română.

În scurta sa carieră artistică, desfăşurată în paralel cu cea de consilier juridic, a participat la mai multe festivaluri şi concursuri, obţinând diferite premii, cele mai importante fiind:

- 1994 - 1998 - locul I (în fiecare an) - Concursul Judeţean de Cântece şi Dansuri Populare;

- 2009 - Marele Premiu şi Diploma de Excelenţă - Festivalul - Concurs de Interpretare „ De Ispas, la Năsăud”.

În 2010 a lansat albumele „Din Ţara Ardealului” (folclor) şi „La tăt omu’ de Crăciun” (colinde), iar în 2012 - „Atâta-mi place cântatu” - material discografic realizat împreună cu maestrul Nicolae Botgros şi Orchestra „Lăutarii” de la Chişinău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu