sâmbătă, 5 iunie 2021

In Memoriam: Viorel Comănici

Viorel Comănici, cunoscut actor român, s-a născut la 15 mai 1941, în Bucureşti, şi s-a stins la 5 iunie 2020.

În 1965 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, unde a fost coleg cu Emil Hossu, Alexandru Repan, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru etc.

La absolvire a jucat rolul principal în spectacolul „Mitică Popescu”.

A fost repartizat la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, unde a jucat timp de trei ani în mai multe piese, cum ar fi: „Sora cea mare”, „Răzvan şi Vidra”, „Electra”, „Mătrăguna”, „Shakespeare şi Napoleon”, „Sânziana şi Pepelea”, „Cursa de şoareci”.
Din 1969, a jucat - pentru alţi trei ani - la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Dintre piesele în care a fost repartizat aici, amintim: „Caligula”, „Femeia îndărătnică”, „Astă seară se joacă fără piesă”, „Un vis din noaptea muzeului de vară”, „Sfântul Mitică Blajinul”, „Pisica în noaptea Anului Nou”, „Fetele Didinei”, „Gaiţele”.
A revenit în Bucureşti în 1974 şi a început să joace pe scena Teatrului „Nottara”, în spectacole precum: „Hamlet”, „ Lady X”, „Şoc la mezanin”, „ Întoarcerea la Micene”, „Barbarii”, „Audienţă la consul”, „Timon din Atena”, „Mizantropul”, „Lăpuşneanu”, „Negru şi roşu”, „Variaţiuni pe tema dragostei”, „Martorii sunt de faţă”, „Într-o dimineaţă”, „Henric al IV-lea”, „Actori şi trădători”, „ Misterele Londrei”, „Unde-i revolverul?”, „Aceşti nebuni făţarnici”, „Doi gemeni veneţieni”, „Război şi pace”, „Aniversarea”, şi „Soţul păcălit”.

A colaborat cu numeroşi regizori pentru roluri în producţii cinematografice, una dintre cele mai cunoscute fiind seria „Pistruiatul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu