Îndrăgitul interpret de muzică populară - Ovidiu Purdea - Someş (nume real: Ovidiu Purdea) - s-a născut la 29 iunie 1965, în localitatea Gârbăul Dejului (comuna Căşeiu, judeţul Cluj), într-o familie de ţărani.
Pasiunea pentru muzica populară o are încă din copilărie, atunci când asculta la radio interpreţi consacraţi. Cu toate acestea, după cum singur declara într-un interviu, până în clasa a VI-a a fost un copil timid, emotiv şi mereu plângea dacă trebuia să cânte sau să recite.
Iniţial, văzând că are voce, mama l-a sfătuit să se facă
preot, dar, până la urmă a ajuns militar de carieră, însă din întâmplare,
luându-se după un coleg de clasă care dădea examen la Liceul Militar.
A absolvit Liceul Militar „Mihail Viteazul” din Alba Iulia şi Şcoala Militară
de Ofiţeri Activi - Sibiu (specialitate Ofiţeri chimici).
A urmat Şcoala Populară de Artă din Oradea şi este licenţiat în Antropologie şi Filozofie - Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca.
Ovidiu Purdea - Someş este şi publicist, poet, ofiţer, redactor - şef al ziarului „Orizont militar” al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
A debutat pe plan literar în 1985, în revista „Transilvania”, apoi a publicat în revistele: „Familia”, „Tribuna”, „Viaţa Armatei”.
Debutul la radio şi televiziune a avut loc în anul 1994.
În 1997 a publicat primul volum de poezie - „Raniţa cu iubire”, urmat de: „Şi VIP-urile au fost soldaţi” (interviuri, vol. I în 1998, vol. II în 2002), „Lumina răstignită” (versuri, 2000), „Nunta pe Valea Sălătrucului” (lucrare ştiinţifică), „Pedepsiţi-mă pe mine!” (însemnări, 2014).
Pe plan muzical a primit, de-a lungul timpului, numeroase
premii şi distincţii:
- 1994 - Premiul II - Festivalul Naţional al Cântecului de Cătănie,
Cluj-Napoca;
- 1995 - Premiul I – Festivalul „Alină-te dor, alină”, Cicârlău, jud.
Maramureş;
- 1995 - Premiul II – Festivalul Naţional Studenţesc de Folclor, Cluj-Napoca;
- 1995 - Menţiune - Festivalul Naţional al Cântecului de Cătănie;
- 1997 - Câştigător al Topului Transilvania - TVR Cluj;
- 2000 - Câştigător al Topului Transilvania - TVR Cluj;
- 2000 - Câştigător al Topului Topurilor „Acasă la români” -
Acasă TV;
- Nominalizat în primii 10 artişti clujeni ai anului 2005, în cadrul galei
„Clujeni de nota 10”.
A colaborat cu Ansamblurile folclorice „Mărţişorul”, „Mugurelul”, „Izvoraşul”, „Nuntaşii Bihorului”, a participat la numeroase spectacole, emisiuni folclorice de radio şi televiziune.
A lansat mai multe albume: „Care om n-are noroc”, „Dă-mi, Doamne, da’ nu-mi da mult!”, „Ovidiu Purdea - Someş recită din versurile sale”, „Mândră seară de Crăciun”, „Io la mândra când mă duc”, „Cântece şi doruri din Ardeal”.
Este inclus în „Dicţionarul cu poeţi” şi „Poeţi clujeni contemporani”, se numără printre organizatorii Festivalului Naţional al Cântecului de Cătănie, a realizat spectacole şi reportaje în teatrele de operaţii militare din Bosnia şi Kosovo.
Este căsătorit şi are un copil.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu