duminică, 6 iunie 2021

Casa Memorială „Ciprian Porumbescu”

Casa Memorială „Ciprian Porumbescu”, inaugurată în anul 1953, este amenajată într-o construcţie veche, de mici dimensiuni, de fapt o anexă originală, singura care s-a păstrat, a fostei case parohiale de la Stupca (localitate din judeţul Suceava, denumită azi după numele compozitorului).

În această casă parohială a locuit, între 1865 - 1884, familia preotului Iraclie Golembiovski, tatăl lui Ciprian.

Casa, construită din lemn, avea un cerdac în faţă şi patru încăperi mari, despărţite prin tindă.

În plus, mai exista o căsuţă cu bucătărie şi cancelarie parohială, unde preotul Iraclie primea enoriaşii, le scria acte şi scrisori.

În această anexă formată din două camere, un hol şi o verandă, a fost reconstituită atmosfera de epocă, prin intermediul unor exponate autentice: pianul Mărioarei (sora compozitorului), mobilier, fotografii, alte obiecte care au aparţinut familiei.

 Pe o bârnă din tavan se poate desluşi încă semnătura lui Ciprian Porumbescu, scrijelită cu briceagul pe vremea când era copil.

Nu departe de Casa Memorială, într-o clădire - monument de arhitectură din secolul al XVII-lea, fost conac boieresc, se află Muzeul inaugurat în anul 1971, care cuprinde o expoziţie memorial - documentară ce reconstituie viaţa şi activitatea compozitorului: obiecte, partituri şi scrisori în manuscris, fotografii, copii după anumite documente.
 
 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu