vineri, 4 iunie 2021

La mulţi ani, Rodica Mureşan!

Actriţa Rodica Mureşan, nume îndrăgit al filmului şi teatrului românesc, s-a născut la Ploieşti, la 4 iunie 1947.

În perioada liceului, a studiat Coregrafia.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1978.

Înainte de a urma aceste cursuri, a jucat la Teatrul Dramatic „George Bacovia” Bacău (1967 - 1970), în spectacolul de poezie „Mugur alb şi roz şi pur” (cu care a obţinut Premiul special la Festivalul de Teatru - Iaşi, 1968), precum şi la Teatrul de Stat Arad (1970 - 1974), în „Spectacol de poezie populară” şi în piesele „Viaţa e ca un vagon” şi „Cerere în căsătorie”.

După absolvire, a fost repartizată la Teatrul Dramatic din Constanţa, unde a jucat în „Capcana de nichel” şi „Cel care primeşte palme”.
Din 1980, a devenit actriţă a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, unde a jucat până în 2007, în piese precum: „Cavoul de familie”, „Gimnastica sentimentală”, „Tinereţea lui Moromete”, „Coana Chiriţa”, „Jocul ielelor”, „Titanic Vals” etc.
A mai jucat în: „Farul şi Domnul Valentino”, „A douăsprezecea noapte”, „O trilogie antică - Troienele”, „Patrihoţii”, „Livada de vişini”, „Ondine”, „Profesionistul”, „Bacantele”, „Generaţia de sacrificiu”, „Omul din La Mancha”, „Aşteptând la Arlechin”, „Sâmbătă, duminică, luni”.
A fost distribuită în numeroase filme, multe regizate chiar de soţul său - Mircea Mureşan: „Războiul de independenţă” (serial TV), „Lumini şi umbre” (serial TV), „Întoarcere la dragostea dintâi”, „O lebădă iarna”, „Secretul lui Bachus”, „Sosesc păsările călătoare”, „O lumină la etajul zece”, „Racolarea”, „Liceenii Rock'n Roll”, „Miss Litoral”, „Sexy Harem Ada Kaleh” etc.

Din prima căsătorie (cu actorul Sorin Postelnicu) are o fiică - Cesonia Postelnicu, actriţă, care a devenit cunoscută în anii ’80 - ’90, cu rolul Geta din seria filmelor „Liceenii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu