Marius Petrică Zgâianu, îndrăgit artist de muzică populară din zona Bucovinei, s-a născut la Rădăuţi (judeţul Suceava), în ziua de 15 iunie 1978.
A urmat cursurile Şcolii Generale din comuna Adâncata, după care a mers la Suceava, unde a făcut Liceul Sanitar şi Şcoala Postliceală Sanitară (profil asistent generalist, activitate pe care, însă, nu a profesat-o).
Dorindu-şi să fie mereu aproape de oameni şi util acestora, a ales să facă voluntariat în cadrul Filialei Suceava a Organizaţiei „Salvaţi Copiii” şi s-a implicat în realizarea unui album de colinde - „Ninge pe Moldova” al grupului „Trubadurii” de la Centrul de Plasament Siret.
Între 1997 - 1999, a transmis corespondenţe pentru o emisiune muzicală de la Radio Iaşi.
Între 1998 - 2001, a urmat Şcoala Populară de Artă „Ion Irimescu” din Suceava şi, în paralel, a activat în Ansamblul Folcloric „Bucovina” al şcolii.
Între 2001 - 2003, a studiat la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, unde, pe lângă activităţile specifice muncii de poliţie, a început să-şi cultive şi calităţile vocale.
Între 2003 - 2007, a făcut Facultatea de Sociologie - Psihologie din cadrul Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti, împlinindu-şi astfel o dorinţă mai veche.
A continuat cu un Master la Facultatea de Drept - specializarea „Ştiinţe Penale”.
În perioada 2003 - 2004, după ce a revenit la Suceava, a început lucrul la albumul de debut, alături de Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.
Materialul discografic - „De-aş fi foc, lumea aş arde!” - a apărut în 2005 şi, astfel, Marius a început să fie tot mai ascultat şi apreciat.
A lucrat intens şi până la finele anului a lansat al doilea CD - „Uite, aista-i neamul meu!”, care cuprinde melodii ale căror orchestraţii sunt semnate de Viorel Leancă.
În 2006 a lansat - în urma colaborării cu maestrul Viorel Leancă şi alături de Orchestra „Virtuozii Bucovinei” - albumul „Aşa-s eu, cum nu-s prea mulţi!”.
2007 este anul în care a apărut primul DVD - „Plaiul meu de dor şi suflet”, cu 22 de videoclipuri, galerie foto, repere etnografice etc şi s-a lansat site-ul oficial al interpretului.
În 2008 a apărut albumul „Sărbători în Bucovina”, la care a lucrat cu Viorel Leancă şi Ion Oloieru, cu participarea Ansamblului „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta.
În 2009 a lansat „M-o făcut mămuca mândru!”, un album cu 28 de cântece autentice bucovinene.
Între 2009 - 2010, a realizat emisiuni de folclor la Radio Iaşi.
În 2010 a primit „Discul de Aur” din partea Casei de Discuri „Ana Sound”, pentru vânzările albumului „Sărbători în Bucovina”, în cadrul emisiunii „Să v-amintiţi duminica!”, de la Naţional TV.
În luna decembrie 2012, pe piaţa muzicală au apărut 3 materiale discografice: „Cântece dragi...” (cu 29 dintre cele mai frumoase cântece interpretate de Marius, reorchestrate), „Joc şi cânt cu neamul meu” (DVD cu 35 de videoclipuri şi filmări) şi „Poveste de iarnă - Sărbători în Bucovina... cu Marius Zgâianu” (material video de 2 ore).
În 2014, împreună cu Orchestra „Lăutarii” şi Maestrul Nicolae Botgros, Marius a scos un alt album inedit, care cuprinde cântece pentru suflet şi se adresează mai multor generaţii de ascultători.
În 2016 a apărut DVD-ul „Paştele în Bucovina... cu Marius Zgâianu”, un material amplu şi emoţionant, alcătuit din două părţi: una - documentar artistic de 75 de minute despre obiceiurile din Bucovina în perioada primăverii şi a sărbătorilor pascale, iar cealaltă, de 62 de minute - „La masa de Paşte...”, când oamenii petrec cu cântec şi voie bună.
Încă din copilărie, Marius colinda satele Bucovinei, adunând în suflet ineditul, frumosul, dulcele grai.
Admiră simplitatea ţăranilor, vorbele lor duioase şi sfaturile înţelepte şi duce mai departe tot ceea ce are mai frumos acest colţ de ţară: cântul popular, tradiţiile şi obiceiurile unice de aici.
Omul Marius Zgâianu îndrăgeşte, pe lângă folclor, muzica anilor 1950 - 1980, poveştile lui Creangă, poeziile lui Minulescu şi ale lui Goga, patinajul artistic, natura, lectura etc.
Ascultă cu plăcere pe: Mădălina Manole, Tudor Gheorghe, Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Gică Petrescu, Dan Spătaru, Laura Stoica şi alţii.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu