sâmbătă, 12 iunie 2021

La mulţi ani, Adrian Enache!

Cunoscutul interpret de muzică uşoară - Adrian Enache - s-a născut la Galaţi, la 12 iunie 1966.

A urmat cursurile Şcolii nr. 6 şi pe cele ale Liceului „Al. I. Cuza” din oraşul natal, apoi a absolvit Institutul Politehnic, secţia Metalurgie, având diplomă de inginer.

Înainte de a porni pe drumul muzicii, a jucat fotbal, făcând parte din lotul de juniori al României în 1976.

În perioada studenţiei, a fost solist al formaţiilor rock Phoebus şi 6200 din Galaţi, apoi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, avându-i profesori pe Mihaela Runceanu şi Ionel Tudor.

A debutat la Festivalul de la Mamaia, în 1989, dar nu a obţinut niciun premiu, ci a fost descalificat din competiţie, întrucât stilul său muzical nu se potrivea cu rigorile regimului comunist.

În 1990, la acelaşi festival, a obţinut Premiul al II-lea.

În 1992 a intrat în atenţia televiziunii naţionale, care i-a filmat videoclipul piesei „Moartea mea e dragostea”.

În 1994 a fost angajat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, unde s-a împrietenit cu Aurelian Temişan şi Daniel Iordăchioae, împreună formând, pentru o perioadă, un trio foarte apreciat de public.

Popularitatea lui Adrian a crescut semnificativ în 1995, când a prezentat emisiunea pentru copii „Tip Top Minitop”.

În 1996, a reprezentat România la Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur” şi a lansat primul album - „E o nebunie”. Atunci s-a lansat şi cartea „A alerga după o stea”, al cărei erou este.

În 1997 a câştigat Premiul al II-lea la Festivalul Internaţional „Pamukalle” din Turcia, iar în anul următor, a susţinut un recital în deschiderea concertului lui Tom Jones, idolul său.

În 1998 a participat - alături de un grup de solişti, la Selecţia Naţională a Concursului „Eurovision”, cu melodia „E, e, e iubire”.

În 1999 a lansat al doilea album - „Nebun după FeMeI”, a fost declarat „Cea mai bună voce masculină” şi s-a angajat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti.

În 2001 a câştigat Premiul pentru „Cea mai bună voce masculină” şi Premiul al III-lea la Festivalul Internaţional „Vocile Asiei”, din Kazahstan.

În 2002, a debutat ca actor în muzicalul „Nota 0 la purtare” şi a lansat albumul „O singură noapte” (după numele piesei cu care a câştigat Trofeul la Festivalul de la Mamaia - „Creaţie”).

În 2005 a susţinut primul turneu în Israel, împreună cu cei de la „Tănase”.

În 2006 a cântat alături de Orchestra Bucharest Symphonic Pops, în spectacolul de Crăciun - „Proms of Delight”.

În 2007 a prezentat emisiunile „Furori” şi „Stare de show” de la Kanal D.

Face parte din Naţionala de fotbal a artiştilor, cu care a câştigat titlul de vice-campioană mondială la Campionatul Mondial de Fotbal al Artiştilor de la Soci şi titlul de campioană mondială la Campionatul de la Moscova.

În 2014 a susţinut primul turneu în SUA şi un concert live la Festivalul Internaţional „George Grigoriu”.

A fost căsătorit cu Corina Munteanu, împreună având o fiică ce i-a călcat pe urme.

În prezent are o relaţie de peste 25 de ani cu prezentatoarea tv Iuliana Marciuc şi împreună au un băiat.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu