Cunoscutul şi iubitul interpret de muzică populară din Bucovina, Alexandru Brădăţan, s-a născut la 9 iunie 1989, în localitatea Gura Humorului, într-o familie frumoasă, de oameni simpli, dar cu suflet bun şi cu multă credinţă, care mereu l-au susţinut în toate proiectele.
În familie, bunicul din partea tatălui a fost cel care a avut - oarecum - legătură cu muzica (era dascăl la Bucşoaia).
Despre începuturile sale într-ale muzicii, Alexandru declara într-un interviu că acestea se situează undeva în perioada grădiniţei, când abia aştepta să se organizeze o serbare, pentru a urca pe scenă.
Pe o scenă adevărată a cântat prima dată la 15 ani.
Deşi iniţial intenţiona să urmeze cursurile Seminarului Teologic, până la urmă a ales muzica populară şi a făcut liceul în oraşul natal.
A absolvit Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.
În afară de părinţii care mereu i-au fost aproape, cel mai important rol în viaţa viitorului artist l-a jucat doamna Maria Macovei, despre care Alexandru vorbeşte mereu cu mult drag:
„Eu sunt ceea ce sunt în mare parte datorită domniei sale. Mi-a fost profesor, prieten, chiar mamă, uneori, tot ce vine din partea dumneaei iau ca sfat şi ţin cont, pentru că ştiu că îmi vrea binele. Este un om care mi-a marcat viaţa şi, în sufletul meu, o aşez pe aceeaşi treaptă pe care se află părinţii mei.”
Primul festival la care a participat, în 2006 - „Doină, doină, cântec dulce”, a fost în Gura Humorului şi a ocupat locul I. Au urmat apoi zeci de alte concursuri şi festivaluri la care a fost prezent şi unde a primit numeroase premii.
În 2008 a obţinut Trofeul Festivalului „Mamaia”, iar un an mai târziu, pe cel al concursului „Moştenitorii” (organizat în cadrul „Tezaurului folcloric” de către Mărioara Murărescu).
În 2009 a lansat şi primul CD - „Am în suflet cânt şi joc”, compus integral de Maria Macovei şi înregistrat alături de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”.
Al doilea album - „Cu drag de Voroneţ”, lucrat tot împreună cu doamna Macovei, a fost înregistrat cu Orchestra „Busuioc moldovenesc” de la Chişinău.
De altfel, în toţi aceşti ani de când este pe scenă, Alexandru a mai colaborat şi cu alte orchestre renumite şi mari dirijori sau oameni din lumea folclorului (realizatori radio-tv, interpreţi etc), printre care se numără Orchestra „Lăutarii” şi maestrul Nicolae Botgros, Orchestra Fraţilor Advahov, Ansamblul „Junii Sibiului” şi Silvia Macrea, Elise Stan, Eugenia Florea, Florentina Satmari, Iuliana Tudor etc.
În ultimii ani, Alexandru a început să-şi scrie singur cântecele, cântă peste tot unde este solicitat, atât în ţară, cât şi în străinătate, mai ales pentru comunităţile de români care-l aşteaptă mereu cu drag.
În 2016 a primit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” din partea Patriarhiei Române.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu