marți, 11 mai 2021

In Memoriam: Aurelian Andreescu

Aurelian Andreescu, unul dintre cei mai valoroşi interpreţi ai muzicii uşoare româneşti, s-a născut în Bucureşti, la 12 mai 1942, şi a trecut la cele veşnice la 22 iulie 1986, în Constanţa, la doar câteva minute după ce a încheiat un recital.

A debutat în 1963, la prima ediţie a Festivalului Național de Muzică Uşoară de la Mamaia, cu melodia „În tot ce e frumos pe lume”.

A ajuns rapid unul dintre cei mai căutaţi artişti şi a susţinut programe muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral.

Din anul 1965, s-a angajat la Teatrul „Constantin Tănase”, alături de echipa căruia a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, în Cuba şi Turcia.

În 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot (Polonia).

În 1970, în echipă cu Mihaela Mihai şi Aura Urziceanu, a câştigat în Belgia - „Cupa Europei” - la Knokke. Aurelian a fost singurul care s-a întors în ţară, dar la aeroport nu l-a întâmpinat nimeni, în ciuda succesului obţinut.

În 1973, a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre stele”.

„Tu eşti primăvara mea”, „Oameni”, „Merit eu?”, „Un fluture şi o pasăre”, „Te-ai schimbat”, „Copacul”, „Fluierând pe stradă” etc - sunt şlagăre care au rămas nemuritoare peste timp.

De-a lungul carierei, a oferit istoriei muzicii ușoare românești peste 600 de piese, multe evergreen-uri.

„Acest repertoriu uriaș s-a încadrat între două momente importante ale carierei sale, interpretarea a două creaţii muzicale de referinţă. Prima fiind oferită lui Aurelian Andreescu de neuitatul Florin Bogardo – „Tu ești primăvara mea...”, iar cea de a doua creaţie semnificativă şi totodată emblematică pentru repertoriul său, o constituie marele șlagăr al muzicii uşoare româneşti din toate timpurile - „Oameni” - muzica Marius Țeicu, versuri Ovidiu Dumitru.” (Sursă: Teatrul „C. Tănase”)

Discografia cuprinde: „Succese internaționale” (1973, „Electrecord”), „Cele mai frumoase melodii” (1986, „Electrecord”), „Aurelian Andreescu” (2001, „Electrecord”), „Aurelian Andreescu - Muzică de colecție” (2007, „Jurnalul Național”).

A fost căsătorit de două ori - prima dată pentru şapte ani, iar a doua oară cu Mariela - până la sfârşitul vieţii, împreună cu care a înfiat un băieţel (botezat de Cornel Constantiniu).

Autor: Pe o aripă de cânt 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu