joi, 27 mai 2021

La mulţi ani, Medeea Marinescu!

Îndrăgita actriţă Medeea Marinescu s-a născut la 27 mai 1974, în Bucureşti, într-o familie de cineaşti, şi mai are două surori.

Copilăria şi-a petrecut-o pe platourile de la Buftea, între aparate de filmat, decoruri şi reflectoare.

A studiat pianul la Liceul de Muzică „George Enescu”.

 

A absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, în 1996, la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

A debutat în film la numai 3 ani, în „Iarna bobocilor”, la 5 ani a jucat în „Probă de microfon”, iar la 6 – în producţia „Maria Mirabela”.

Au urmat apoi: „Saltimbancii”, „Întoarcerea din iad”, „Singur de cart”, „Promisiuni”, „Zâmbet de soare”, „O zi prin Bucureşti”, „Vacanţa cea mare”, „Km 36”, „Domnişoara Christina” (moment în care a decis să devină actriţă, deşi se pregătea intens pentru admitere la Conservator), „Crăciun însângerat”, „O mamă cum nu-i alta”, „Fii cu ochii pe fericire”, „Recordul”, „Patul lui Procust” şi altele.

2005 este anul în care a apărut în filmul „Je vous trouve tres beau”, cucerindu-i pe francezi cu talentul şi farmecul ei.

În 2008 a jucat în „Weekend cu mama”, iar în 2009 a fost repartizată în „Donnant, Donnant”.

Dintre piesele de teatru celebre în care a jucat, amintim: „Bădăranii”, „Eleni”, „Nunta lui Krecinski”, „Leul în iarnă”, „Trei surori”, „Purificare”, „Livada de vişini”, „La drumul mare”, „Improvizaţia de la Paris”, „Memoria apei”, „Hoţi”, „Casa de pe graniţă”, „Mincinosul”, „Tigrul”, „Anna Karenina”, „La Ţigănci”, „Un tramvai numit dorinţă”, „Aşteptându-l pe Godot”, „O noapte furtunoasă”, „Burghezul gentilom”, „Hoţii de frumuseţe”, „Egoistul”, „Străini în noapte”, „Dineu cu proşti”, „Fă-mi loc”, „All Inclusive”, „Pe o pânză de păianjen” etc.

A fost prezentă şi în piese de teatru radiofonic: „Adunarea femeilor”, „Dumnezeu de a doua zi”, „Care pe care”, „Minciuna cu picioare lungi” etc.

A prezentat câteva emisiuni TV de divertisment.

Pe parcurul carierei, a primit mai multe premii, dintre care amintim:

- 1980 - Premiul de interpretare - Festivalul de Film pentru Tineret Piatra Neamţ (pentru rolul „Mirabela”);

- 1986 - Premiul de interpretare ACIN (pentru rolul din „Promisiuni”);

- Premiul de debut în muzica de film („Promisiuni”);

- 1987 - Premiul de interpretare, secţiunea Pian - Festivalul de muzică „Lira de Aur” etc;

- 2004 - Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D - „Arta Spectacolului” - „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”;

- 2016 - din partea Preşedintelui Franţei, i-a fost conferit „Ordinul Naţional al Meritului” în grad de Cavaler, pentru activitatea desfăşurată în calitate de Ambasador al Conferinţei „Paris Climat 2015” în România.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu