Florica Duma, cunoscută interpretă de muzică populară din zona Bihorului, s-a născut la 9 decembrie 1946, în localitatea Cărănzel (judeţul Bihor), şi s-a stins la 9 mai 2017, la Oradea, în urma unei grele suferinţe.
A fost atrasă de mică de cântecul popular, a început să cânte încă de la vârsta de 9 ani, într-un borcan care-i amplifica vocea răscolitoare, iar la 12 ani, a obţinut primul premiu, la un concurs organizat la Ştei.
În anii ’80, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, la Timişoara, după care s-a stabilit la Oradea, profesând ca economist.
A colaborat cu ansambluri artistice de amatori din zona Bihorului, împreună cu care a mers în turnee prin ţară şi peste hotare, cântând românilor, aducând bucurie și, la rândul ei, bucurându-se de mare succes.
În 1970, şi-a lansat primul disc.
De-a lungul anilor, a cules şi a interpretat peste 150 de melodii populare autentice, a cultivat doina cea „tărăgănată”, cântecele de joc, de nuntă şi de jale.
Stilul său inconfundabil, cu triluri ce par să se substituie fluierului sau viorii, atât de apreciat de către public şi specialişti, a făcut ca mulţi să spună despre Florica Duma că „a transformat chiuitul în artă”.
Deşi pe parcursul carierei a primit mai multe premii şi diplome, artista nu le dădea o importanţă atât de mare, întrucât, considera că, de fapt, publicul este cel care te urcă şi te coboară.
Cea mai cunoscută şi iubită melodie din repertoriul său este „Lică Sămădău”, inspirată din nuvela lui Slavici - „Moara cu noroc”. De asemeni, îndrăgite sunt şi cântecele: „Descunună-mă, părinte!”, „Arunca-m-aş arunca”, „Lume, păcătoasă eşti”, „Măi bădiță, tu erai”, „De-aș ști că mă duc în Rai”, ”Sus opincă dacă poți”, „Fetele din Lăzăreni”, „Spune-mi bade și te joară”, „Dragostile cele mari”, „Nici jendarii nu te leagă”, „Am plecat cu clisa-n straiță”, ”Haida și mă ia la joc”, ”Ceasul”, „Trage mândră la teleagă” etc.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu