Actorul Colea Răutu (nume real: Nikolai Rutkovski) s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi (judeţul Bălţi, azi în Republica Moldova), într-o familie cu patru copii (el fiind cel mai mare dintre fraţi), şi s-a stins la 13 mai 2008, la Bucureşti.
A studiat iniţial la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chişinău, apoi la Liceul Militar din Bălţi, dar, după cum singur recunoştea, niciodată nu i-a plăcut cartea, în schimb iubea fotbalul.
Pe când avea 13 ani, a plecat la Bucureşti.
Datorită vocii deosebite, a fost angajat în corul Operei din Cluj Napoca.
În 1929 a intrat în teatru – ca figurant, iar mai apoi, în urma unui concurs, a fost angajat în trupa de teatru a lui Emil Bobescu, renunţând astfel la marea sa pasiune – fotbalul.
A devenit actor al Teatrului de Revistă „Cărăbuş”, condus de Constantin Tănase, unde interpreta cuplete social-satirice. Acolo a cântat pentru prima dată şi celebra melodie: „Ți-a ieșit coșaru-n drum”.
În 1947, a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.
Între 1952 – 1968 a jucat la Teatrul „Giuleşti”, în paralel fiind prezent şi în spectacole ale Teatrului Naţional sau ale Teatrului din Piteşti.
Totodată, a colaborat şi cu Teatrul Naţional Radiofonic („Gaiţele”, „Pentru cine bat clopotele?”, „Departe de lumea dezlănţuită” etc).
A interpretat peste 70 de roluri în filme de lung metraj (româneşti şi străine) şi în seriale de televiziune, printre cele mai cunoscute numărându-se: „Desfăşurarea”, „La moara cu noroc”, „Dincolo de brazi”, „Bijuterii de familie”, „Soldaţi fără uniformă”, „Setea”, „Vară romantică”, „Pisica de mare”, „Lumina de iulie”, „Castelanii”, „Răscoala”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Vremea zăpezilor”, „Haiducii”, „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Vânătorul de cerbi”, „Haiducii lui Şapte-Cai”, „Mihai Viteazul”, „Săptămâna nebunilor”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Ultimul cartuş”, „Explozia”, „Fraţii Jderi”, „Nemuritorii”, „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”, „Singurătatea florilor”, „Zile fierbinţi”, „Pintea”, „Toate pânzele sus”, „Drumuri în cumpănă”, „Nea Mărin miliardar”, „Ultima noapte de dragoste”, „O lume fără cer”, „Capcana mercenarilor”, „Noi, cei din linia întâi”, „Mircea”, „Cel mai iubit dintre pământeni” etc.
Dintre premiile şi distincţiile primite, amintim:
- „Artist Emerit”;
- Ordinul „Meritul Cultural” clasa a III-a - „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”;
- 1988 - Premiul ACIN pentru întreaga activitate;
- Premiul Festivalului de Film de la Karlovy – Vary;
- Premiul Festivalului de Film de la Moscova;
- 2001 – Laureat al Galei „Vârsta de Aur”;
- 2002 – Laureat al Premiilor Naţional în Domeniul Teatrului;
- 2002 – Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească – Gala Premiilor în Cinematografie;
- 2002 - Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler - „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă”.
A fost membru al Uniunii Cineaştilor şi al UNITER.
A publicat numeroase articole legate de teatru şi film.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu