joi, 27 mai 2021

In Memoriam: Ştefan Bănică

Ştefan Bănică s-a născut la Călăraşi, la 11 noiembrie 1933 (ca fiu al lăutarului Drăgan Constandache Bănică) şi s-a stins la Bucureşti, în ziua de 27 mai 1995.

A fost actor de teatru şi film, dar s-a remarcat şi ca interpret, datorită vocii deosebite şi a stilului inconfundabil.

În copilărie a cântat în cadrul corului de copii de la Radio şi a jucat în piese de teatru pentru şcolari.

A absolvit cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa profesorului Alexandru Finţi. În studenţie a făcut figuraţie la teatrele din Capitală.

A jucat la: Teatrul CFR - Giuleşti („Băiat bun, dar cu lipsuri”, „Escu” şi „Titanic Vals”), Teatrul Regional Bucureşti („Mitică Popescu”), Teatrul „Bulandra” („D-ale carnavalului”, „O scrisoare pierdută”, „Arsenic şi dantela veche”, „Nota zero la purtare”).

Alături de Stela Popescu, a jucat în numeroase spectacole de revistă, în duet.

A colaborat şi cu Teatrul Naţional Radiofonic, la numeroase piese, cum ar fi: „Anecdotă provincială”, „Bărbierul din Sevilla”, „Mincinosul”, „Poveste de carnaval”, „Visul unei nopţi de iarnă” etc.

Principalele filme în care a fost distribuit: „Dincolo de barieră”, „Nea Mărin miliardar”, „Golgota”, „Tunelul”, „Împuşcături pe portativ”, „Păcală”, „Singur printre prieteni”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Cântecele mării”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi multe altele.

În 2016, a primit - postum - o stea pe Aleea Celebrităţilor (Bucureşti) şi Placheta Oraşului Bucureşti, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga activitate din domeniul teatrului şi filmului.

În semn de omagiu, în Călăraşi i s-a ridicat un bust, pe peretele casei în care s-a născut - a fost amplasată o placă comemorativă, o stradă îi poartă numele şi - anual - se desfăşoară un Festival al Teatrelor de Amatori Ştefan Bănică.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu