luni, 24 mai 2021

In Memoriam: Ileana Constantinescu

Ileana Constantinescu, îndrăgită interpretă de muzică populară, s-a născut la 30 mai 1929, în satul Comani (Drăgăneşti - Olt), şi s-a stins la 24 mai 2018.

Cânta mereu în copilărie, dar a fost remarcată de folcloristul Constantin Prichici, în 1951, când o echipă a Institutului de Folclor căuta tinere talente în mediul rural, pentru concursurile acelui an.

Ileana Constantinescu a câştigat atunci Premiul I pe regiunea Teleormanului şi Premiul al II-lea pe ţară.

În 1952 a făcut primele 5 înregistrări la Radio, acompaniată de orchestra condusă de Ionel Banu, iar ziua de 3 august marchează debutul radiofonic al artistei, cântecele sale fiind difuzate pentru prima dată. În numai jumătate de an, a fost trecută de la amatori la profesionişti.

În perioada 1951 - 1956, la Institutul de Folclor a înregistrat peste 200 de melodii culese de la bătrânii satelor.

A urmat cursurile Liceului de Muzică din Capitală (Canto popular) şi, deşi anii de şcoală au fost destul de grei, nu s-a dat bătută. A avut-o pe Maria Tănase drept profesoară.

A luat parte la numeroase turnee prin ţară, alături de „Taraful Gorjului” - Târgu Jiu (ulterior „Doina Gorjului”), „Doina Argeşului” - Piteşti, „Doina Olteniei” - Craiova, „Doina Ilfovului” - Bucureşti, „Brâuleţul” - Constanţa, „Rapsodia Română” - Bucureşti, „Flacăra Prahovei” - Piteşti.

În anul 2002, a primit Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, iar în 2004 - Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Din 2002, Casa de Cultură din Drăgăneşti - Olt îi poartă numele.

A fost bună prietenă cu scriitorul Mihail Sadoveanu.

O prietenie deosebită a legat-o de Ion Dolănescu, alături de care a mers în multe turnee şi căruia i-a purtat o mare recunoştinţă. La rândul său, Dolănescu o numea „Doamna cântecelor munteneşti”. Mai apoi au devenit vecini, iar atunci când Ileana Constantinescu a început să sufere de miopie şi s-a confruntat cu o desprindere de retină la un ochi, artistul a condus-o de mână în permanenţă, fiindu-i mereu aproape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu