joi, 13 mai 2021

In Memoriam: Ileana Sărăroiu

Ileana Sărăroiu (n. Elena Sărăroiu), îndrăgită interpretă de muzică populară, uşoară şi romanţe, s-a născut în Valea Voievozilor (judeţul Dâmboviţa), la 25 septembrie 1936, şi a trecut la cele veşnice în localitatea Unirea (judeţul Călăraşi), la 13 mai 1979.

A venit pe lume într-o familie cu patru copii, în care singura avere o reprezenta frumuseţea sufletească.

I-a plăcut cântecul popular din copilărie şi deseori putea fi admirată pe scena Căminului cultural.

A debutat oficial la Casa de Cultură din Târgovişte.

A absolvit Şcoala Populară de Artă, după care a plecat în Capitală, fiind angajată la Teatrul „Ion Vasilescu”.

În 1958 a cântat la hotelul - restaurant „Minerva” din Craiova, după care a activat în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al Direcţiei Generale a Serviciului Muncii, apoi la Ansamblul Aviaţiei, iar din 1964 - la Ansamblul „Ciocârlia”.

Prima imprimare la Radio Bucureşti a făcut-o în 1964, iar după doi ani, a lansat primul disc, la Casa „Electrecord”.

A cântat la diverse restaurante din Bucureşti, cum ar fi: „Cina”, „Athenee Palace” şi „Balada” (Hotel Intercontinental), a susţinut numeroase turnee în ţară şi străinătate, a fost prezentă în emisiunile radio-tv.

Deşi nu a primit distincţii de-a lungul carierei, Ileana Sărăroiu rămâne în memoria publicului drept „Regina neîncoronată a cântecului de cârciumă”.

Decesul a survenit total neaşteptat, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, în urma unui accident vascular cerebral, în timp ce se afla la o nuntă.

Este înmormântată în cimitirul „Sfânta Vineri” din Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu