joi, 6 mai 2021

La mulţi ani, Gheorghe Ţopa!

Gheorghe Ţopa, unul dintre interpreţii cei mai cunoscuţi din Basarabia, s-a născut la Nisporeni, la 6 mai 1963, fiind al zecelea copil din cei 11 ai familiei sale.

Primele semne ale talentului muzical au apărut încă din copilărie, atunci când Gheorghe participa la diferite serbări, plăcându-i să cânte şi învăţând de unul singur chitara.

După ce a terminat armata, la 20 de ani a fost admis la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, specializarea Canto, pe care l-a absolvit în 1978, atunci când deja era căsătorit şi avea doi copii.

Urma să ia decizia vieţii sale: să rămână în Chişinău, încercând să atingă succesul la nivel naţional, sau să plece acasă, pentru a-şi continua cariera acolo. Neştiind ce să aleagă, a mers la compozitorul Mihai Dolgan, pentru a se sfătui.

Şi aşa, Gheorghe Ţopa şi-a început cariera în calitate de solist al formaţiei „Contemporanul” („Noroc”), urmând o perioadă fructuoasă, cu multe turnee prin ţară şi în străinătate.

În 1990 a devenit solist al formației „Teodor”, condusă de Petre Teodorovici, iar din 1992 - conducător artistic şi solist al formaţiei „Curaj”.

În 1996 a primit titlul onorific de „Maestru în Artă”.

În anul 2002, a finalizat cursurile Universităţii de Arte din Chişinău, specializarea Regie de estradă.

Dintre şlagărele sale, amintim: „Lacrimă amară” (cu care a debutat), „Înveşniceşte-mă” (creaţia lui Dolgan), „Dragoste nemărginită” (muzica: Oleg Ţurcanu, versuri: Pavel Bechet, care a devenit şlagăr după lansarea în primăvara anului 1990, la Podul de Flori de pe Prut), „Veniţi acasă”, „Zice lumea” etc.

Autor: Pe o aripă de cânt 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu