miercuri, 26 mai 2021

In Memoriam: Jean Constantin

Actorul Jean Constantin (nume real: Constantin Cornel Jean) s-a născut la 21 august 1927, la Techirghiol, într-o familie multietnică (mama era grecoaică), şi a părăsit această lume în ziua de 26 mai 2010, la Constanţa.

De mic copil îi plăcea să recite poezii, încurajat fiind şi de către părinţi.

A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanţa şi aici a pus bazele unei brigăzi artistice.

Debutul ca artist a avut loc la Casa de Cultură din oraş, iar la sfârşitul lui 1957 a fost primit la secţia de Estradă a Teatrului de Stat „Fantasio”, al cărui angajat a rămas până la pensionare.

De la începutul anilor ’60, a început să joace în filme, fiind distribuit în zeci de roluri care i-au adus succesul: seria „B.D.”, serialul de televiziune „Toate pânzele sus”, „Procesul alb”, „Haiducii”, „Maiorul şi moartea”, „Răzbunarea haiducilor”, „Prea mic pentru un război atât de mare”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Săptămâna nebunilor”, „Explozia”, „Ultimul cartuş”, „Fraţii Jderi”, „Nemuritorii”, „Zile fierbinţi”, „Gloria nu cântă”, „Cuibul salamandrelor”, „Împuşcături sub clar de lună”, „Eu, tu şi... Ovidiu”, „Revanşa”, „Melodii, melodii”, „Expresul de Buftea”, „Nea Mărin miliardar”, „Capcana mercenarilor”, „Iancu Jianu, haiducul”, „Duelul”, „Secretul lui Bachus”, „Coana Chiriţa”, „Chiriţa la Iaşi”, „Secretul lui Nemesis”, „Miss Litoral”, „Atac în bibliotecă”, „A doua cădere a Constatinopolului”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, „Păcală se întoarce”, „Supravieţuitorul”, „Poker” şi altele.

În 2003 a primit Premiul special pentru teatru de revistă, din partea UNITER, iar Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film i-a acordat o medalie jubiliară „Magna Cum Laudae”.

În 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer - Categoria D - „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

În 2006 a primit „Diploma de Excelenţă” pentru rolul din filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”.

În 2007 a devenit Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan de Ierusalim”, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Suceava.

În 2008, la Gala Premiilor Gopo, a primit Premiul pentru întreaga activitate.

Înainte de a muri, a primit şi titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa”.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu