joi, 6 mai 2021

La mulţi ani, Cristina Turcu Preda!

Cristina Turcu Preda, îndrăgită interpretă de muzică populară, s-a născut la Piteşti, la 6 mai, şi reprezintă cu cinste zona de sud a judeţului Argeş, de acolo de unde vin părinţii ei (comuna Lunca Corbului).

A început să cânte la vârsta de 14 ani, iar din 1983 este solistă profesionistă a Orchestrei „Doina Argeşului” din Piteşti.

A cântat cu orchestre renumite din ţară, conduse de: Paraschiv Oprea, Ionel Budişteanu, Marin Alexandru, Marin Mihalcea şi mulţi alţii, precum şi cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros.

Idolul ei a fost Maria Tănase, pe care o consideră un artist complex, întrucât a abordat mai multe genuri muzicale.

Cristina Turcu Preda a absolvit Facultatea de Drept, a studiat Educaţie Muzicală Contemporană - master şi mai are un master la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar dacă nu ar fi ales cariera artistică, şi-ar fi dorit să ajungă poliţistă.

A lansat mai multe albume discografice, iar cântecul care a consacrat-o a fost „Călător fără noroc”.

A întreprins mai multe turnee în străinătate, în America, Australia, Noua Zeelandă, Thailanda şi aproape în întreaga Europă.

Îi place să colecționeze costume populare foarte vechi, având peste 75 de exemplare, unele vechi de peste 120 de ani. Totodată, îi place să recondiţioneze costumul popular autentic şi să-l combine cu cel popular clasic, considerând că reprezintă „veşmântul de identificare a neamului românesc”.

Este convinsă că fără Dumnezeu nu există nimic şi spune:

„Tot timpul am crezut și cred că Dumnezeu mă iubește, pentru că a pus în mine, ceva mai special, ceva mai aparte...”.

Trăieşte fiecare clipă cu responsabilitate și curaj, nu-şi poate imagina viaţa fără cântec:

„Cântecul aduce în suflet bucurie, fericire și voie bună.”

Moto-ul său în viaţă este:

„Iubeşte şi fă cu pasiune ceea ce vrei să faci!

Nu există nu se poate!

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu