joi, 6 mai 2021

La mulţi ani, Mariana Ionescu Căpitănescu!

Mariana Ionescu Căpitănescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate interprete de muzică populară, reprezentantă de seamă a folclorului oltenesc, s-a născut la 6 mai 1969, în localitatea Dănciuleşti (judeţul Gorj).

Susţine că, deşi copilăria nu a fost una uşoară, părinţii i-au insuflat dragostea pentru muzică. A cântat de mică, având „o capacitate fantastică de a memora cântecele”, după cum afirmă unchiul ei, cel care i-a înlesnit primii paşi pe calea muzicii.

Activitatea artistică propriu-zisă a început-o la vârsta de 19 ani, atunci când s-a angajat la Ansamblul „Vâlceanca”, din Râmnicu Vâlcea.

În 1991, la numai 22 de ani, a obţinut cele mai importante premii din cariera artistică: Premiul I la Festivalul Naţional „Maria Tănase” - Craiova şi Marele Premiu al juriului, cu punctaj maxim, dar şi Premiul Publicului, la concursul „Topul tinerilor interpreţi”, organizat de Radiodifuziunea Română.

Aceste premii i-au adus consacrarea artistică, după care au urmat mai multe înregistrări la Radio şi filmări pentru televiziune.

Este angajată a Ansamblului Profesionist „Maria Tănase” din Craiova.

A lansat mai multe materiale discografice şi video, a susţinut concerte pe scene din întreaga ţară, în Republica Moldova, dar şi peste hotare, a fost invitată la numeroase emisiuni radio – tv.

Este „Cetăţean de Onoare” al comunei natale.

Autor: Pe o aripă de cânt

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu