sâmbătă, 8 mai 2021

La mulţi ani, Suzana şi Daciana Vlad!

Cunoscute şi ca „Gemenele folclorului maramureşean” sau „Gemenele Maramureşului”, Suzana şi Daciana Vlad sunt două frumoase şi talentate surori, interprete de muzică populară, care s-au născut în localitatea Săliştea de Sus, din judeţul Maramureş, în ziua de 8 mai 1991.

Au urmat primii ani de şcoală în satul natal, după care au studiat la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmaţiei.

Mai apoi, drumurile lor s-au despărţit în ceea ce priveşte studiile:

- Daciana a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeş - Bolyai” din Cluj Napoca, un Master la Secţia „Etnologie, Antropologie culturală şi Folclor” a Universităţii bucureştene şi, în prezent, urmează Doctoratul la Facultatea de Istorie şi Filosofie, din nou la Cluj,

- Suzana a absolvit Facultatea şi a urmat un Master în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Pe plan artistic au debutat încă de la vârsta de 7 ani, cântând la diferite manifestări artistice din Săliştea de Sus. Mereu au fost încurajate şi îndrumate de regretatul lor tată (care a trecut la cele veşnice pe când fetele aveau numai 18 ani), acesta reuşind să le sădească în suflet credinţa, dragostea pentru muzica populară şi folclorul autentic, iubirea faţă de semeni, de obiceiurile şi tradiţiile moştenite din străbuni.

Au colaborat cu: Ansamblul din comuna natală (condus de Iuga Simion), Ansamblul „Mărţişorul” – al Casei de Cultură din Cluj Napoca şi Ansamblul „Icoane” – sub îndrumarea interpretului de muzică populară şi profesorului – Ioan Bocşa.

Gemenele au lansat mai multe albume: „Moroşancă-s, bine-mi şade”, „Mândru ninge-n astă sară”, „Maramureşu’ răsună cu Ardealu’ împreună” (în colaborare cu Costel Popa), „Bate ceasu’ nu stă-n loc”, „Sub fereastră, la om bun”.

Au cântat pe diferite scene, ducând mai departe tradiţia şi folclorul de pe minunatele plaiuri maramureşene, încercând să fie un exemplu demn de urmat pentru generaţiile care vin din urmă.

Nu de mult timp, au lansat şi un proiect inedit, intitulat „Albastru Rural”, prin care îşi doresc să creeze articole vestimentare unicat, folosind motive tradiţionale inspirate din celebrele porţi maramureşene, Cimitirul Vesel din Săpânţa şi portul popular din această zonă a ţării.

Autor: Pe o aripă de cânt 

Foto:  Claudiu Ctin Ardelean 

Sursă foto: Facebook Suzana şi Daciana Vlad Official

3 comentarii: