duminică, 16 mai 2021

La mulţi ani, Mariana Anghel!

Îndrăgita interpretă de muzică populară - Mariana Anghel - s-a născut la 16 mai 1966, în localitatea Călanul Mic, pe Valea Streiului (judeţul Hunedoara).

De mică a îmbrăţişat folclorul românesc, astfel că, la vârsta de 12 ani, cânta împreună cu un ansamblu de cântece şi dansuri populare, moment pe care-l consideră un extraordinar exerciţiu pentru un viitor artist. Era prima participare la un concurs, unde a fost înscrisă de fratele ei.

A debutat în 1982, în cadrul primei ediţii a emisiunii „Tezaur Folcloric”, iar în 1983 a participat la concursul „Floarea din grădină”, câştigând Trofeul.

Despre prima înregistrare pentru un program de Revelion, Mariana spune că:

„... a fost în 1982, la 16 ani, când am intrat pe platoul de filmare unde erau numai vârfurile în muzica populară, pentru mine a fost șocant și chiar de neuitat”.

A făcut naveta la Bucureşti, împreună cu mama sa, pentru a lua lecţii de canto.

Tot despre acele vremuri, Mariana Anghel declara într-un interviu:

„Nu știu când s-a produs exact trecerea în branșa interpreților de muzică populară, pentru că din primii ani am fost în marile spectacole ale țării.”

Pe parcursul carierei a realizat numeroase înregistrări radio-tv, a participat la foarte multe emisiuni, a susţinut o multitudine de concerte şi recitaluri alături de orchestre renumite.

Un rol important l-a avut şi îl are în promovarea pricesnelor, organizând mereu astfel de concerte în întreaga ţară.

Este profesoară la Şcoala Populară de Artă din Sibiu, îndrumându-i pe tinerii aspiranţi pe drumul cântecului românesc.

Premii şi distincţii:

- 1996 - Premiul Fundaţiei „Ethnos” pentru culegerea şi valorificarea folclorului de pe Valea Streiului;

- 2007 – „Diploma de Excelenţă” – TVR;

- 2009 – „Diploma de Excelenţă” – Misiunea „Darul nostru”, Ambasada Satului Românesc, Senatul „Chicago România”, precum şi o „GRAMATA” - din partea P.S. Irineu, Episcop de Dearborn Heights și Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române în America, pentru activitatea artistică și de promovare a pricesnei, desfășurată pe Continentul Nord – American;

- 2012 – Ordinul „Sfântului Ierarh Andrei Şaguna” – Mitropolia Ardealului – pentru proiectul - turneu de pricesne: „Hristos a înviat!” (început în 2010);

- 2011 – Premiul pentru „Cel mai bun interpret de folclor din Ardeal” - Gala Muzicii Populare Româneşti;

- 2012 - Premiul Special pentru întreaga activitate (30 de ani) – Gala Muzicii Populare Româneşti;

- 2016 – „Diploma de Excelenţă” – Emisiunea „O dată-n viaţă” – TVR;

- 2016 – „Diploma de Excelenţă” - Consiliul Judeţean Sibiu şi CJCPCT „Cindrelul – Junii Sibiului”;

- 2017 – „Titlul de Excelenţă” – pentru 35 de ani de activitate – Emisiunea „Tezaur Folcloric” – TVR1;

- 2017 – „Diploma de Excelenţă” – Casa de Discuri „Electrecord”;

- 2017 – „Diploma de Excelenţă” - Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara;

- 2017 – „Diploma de Excelenţă” - Radio România;

- 2017 – „Diploma de Excelenţă” - Primăria Municipiului Deva.

Piesa de debut a fost „Tare-aș vrea floare să fiu”, după care au urmat alte melodii îndrăgite: „Asta-i bătuta”, „Ce-ai crezut, bade, și crezi”, „Asta-i Lina noastră dragă”, „Bade cireși-s în floare”, „Streiule, pe malul tău”, „Fraţi români, veniţi acasă!”, „Măi, Ardeal, pământ cu dor”, „Veniţi, români, să cerem dreptul!”, „Vin români la Alba iar” etc.

A lansat mai multe materiale discografice, dintre care amintim: 1993 - LP „Tare-aş vrea floare să fiu”, 1995 – LP „Bade, pentru dumneata”, 1996 - LP „Sculaţi, gazde, nu dormiţi!”, 1997 – LP „Dragu’ mi-i să cânt, să joc”, 2003 – „Bade, cireşii-s în floare”, 2007 - Album aniversar cu 4 CD-uri: „Hai la crama din Jidvei!”, „Veniţi, creştini, la rugăciune!”, „Vecina se teme rău”, „Praznic luminos”; 2015 – „Suntem uniţi de Carpaţi”, 2015 – „La mulţi ani, Române!” (împreună cu fiica, Adriana), 2018 – „Mărire Ţie, Doamne Sfinte!” (pricesne şi poezie religioasă, împreună cu Marcel Anghel), „Vin români la Alba, iar!” (cântece patriotice, împreună cu Adriana).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu