vineri, 14 mai 2021

In Memoriam: Tatiana Iekel

Tatiana Iekel, cunoscută actriţă a scenei româneşti, s-a născut la Iaşi, la 10 octombrie 1932, şi s-a stins la Bucureşti, la 14 mai 2017.

De mic copil şi-a petrecut zile în şir în teatru, mama sa fiind o îndrăgită actriţă a Naţionalului ieşean.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” şi imediat a fost repartizată la Teatrul Mic din Bucureşti, unde a jucat fără întrerupere (în peste 70 de roluri foarte apreciate de public), până a ieşit la pensie.

De altfel, Tatiana mărturisea la un moment dat:

„Regizorii mi-au oferit roluri pe care eu însămi nu credeam că le pot juca. Eram surprinsă nu numai de ideea lor, dar şi de curajul de a mă distribui în acele roluri superbe şi extrem de variate.”

A jucat în spectacolele: „Micii burghezi”, „Nepoţii gornistului”, „Iașii în carnaval”, „A fost odată”, „Mincinosul”, „Răsare soarele”, „Nota zero la purtare”, „Patriotica română”, „Monserrat”, „Noi, cei fără de moarte”, „Seara răspunsurilor”, „Acolo departe”, „În căutarea bucuriei”, „Zboară cocori”, „Ferestre deschise”, „Scurtă convorbire”, „Brigada I de cavalerie”, „Secunda 58”, „Prima întâlnire”, „Marele fluviu își adună apele”, „Pigulete plus cinci fete”, „În fiecare seară toamna”, „Logodnicul de profesie se-nsoară”, „Ocolul pământului”, „Oricât ar părea de ciudat”, „Jacques Prevert”, „Cu tot soarele pe masă”, „Bătrânele și marea”, „Vreți să jucați cu noi?”, „Baltagul”, „Bufonul”, „Carlota”, „Emigrantul din Brisbane”, „Don Juan moare ca toți ceilalți”, „Cum se jefuiește o bancă”, „Ape și oglinzi”, „Timp și adevăr”, „Vicleniile lui Scapin”, „Simfonie pentru destinul meu”, „Testamentul câinelui”, „Viața e ca un vagon”, „Cu cărțile pe față”, „Galileo Galilei”, „Vara trecută la Ciulimsk”, „Rețeta fericirii”,”Unchiul Vanea”, „Nebuna din Chaillot”, „Pluralul englezesc”, „Zbor de sticleți”, „Copiii lui Kennedy”, „Niște țărani”, „Richard al III-lea”, „La cincizeci de ani ea descoperă marea”, „Trestia gânditoare”, „Romanță târzie”, „Bărbatul și... femeile”, „Aventura unei arhive”, „Ana-Lia”, „Cercul” etc.

Ultimul rol a fost în piesa „Cum gândeşte Amy” (regia Cătălina Buzoianu, 2005).

Roluri în filme: „Tată de duminică”, „Marele singuratic”, „Mai presus de orice”, „Advertising”, „Dispozitiv 0068”.

În 2010 a primit Premiul UNITER pentru întreaga carieră.

În 2016 a jucat în filmul „Sieranevada”, regizat de Cristi Puiu, pentru rolul interpretat fiind nominalizată la Premiile Gopo – categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar”.

În 1960 s-a căsătorit cu Florin Piersic (a fost prima lui soţie) şi împreună au avut un fiu, pe Florin Piersic Jr.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu