vineri, 9 aprilie 2021

Viaţa Părintelui Cleopa

"Viaţa Părintelui Cleopa"
Ediţia a II-a
Autor: Arhim. Ioanichie Bălan
Editura Trinitas - 2002

"Întrucât în ultimii ani pelerinajul la mormântul Părintelui Cleopa s-a intensificat, spre bucuria noastră, a tuturor, am găsit de cuviinţă să-i reedităm "Viaţa" într-o formă nouă, mult îmbunătăţită, atât cu date biografice, cât şi cu numeroase fotografii inedite.
Imaginile, nevalorificate până acum, care îmbogăţesc în felul acesta textul, vor contribui nu puţin la reuşita acestei lucrări mult aşteptate.
Nu putem uita nevoinţa Părintelui Cleopa, dragostea sa pentru Hristos şi pentru cei săraci, bucuria cu care întâmpina pe oricare din fiii săi duhovniceşti care veneau la el pentru mângâiere şi cuvânt de folos.
Nu putem uita jertfa sa de peste 70 de ani de nevoinţă în post şi rugăciune. Nu putem uita bunătatea, blândeţea şi dragostea sa, cu care ne cuprindea pe toţi fiii săi şi ne trăgea la Hristos. (...)"
Arhimandrit Ioanichie Bălan
"Introducere la ediţia a doua"

Citate din carte:

"- Spune-mi, părinte, când va fi sfârşitul lumii?
Iar cuviosul sihastru, suspinând, i-a răspuns:
- Ştii când va fi sfârşitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin! Adică atunci când va lipsi dragostea dintre oameni."

"Un corăbier, când merge cu corabia pe mare, prin locuri stâncoase şi periculoase, crezi că se uită la altă corabie, pe unde o duce celălalt?
El este cu ochii la cârmă. Treaba lui ce face celălalt. Fiecare se mântuieşte după cum îşi cârmuieşte sufletul său."

Sfântul Maxim Mărturisitorul:
"Toate faptele bune ajută pe om să câştige dragostea de Dumnezeu, dar nici una ca rugăciunea."

Sfântul Efrem Sirul:
"Dumnezeu nu se uită la mulţimea darului pe care îl aduci, ci la voinţa cu care îl aduci."

"Toate sunt trecătoare! Să aveţi grijă de suflet, să vă spovediţi, să vă împărtăşiţi, să duceţi viaţă curată, să faceţi milostenie, să faceţi din toate câte puteţi şi să trăiţi în dragoste unii cu alţii, că dragostea nu moare niciodată!"

"Niciodată să nu dai sfat nimănui, până când nu l-ai trăit tu! Cel ce dă sfat, dar el nu l-a trăit, este ca izvorul de apă pictat pe perete. Iar cel care vorbeşte din experienţa sa, seamănă cu un izvor de apă vie!"

"Rugăciunea este hrana şi viaţa sufletului. Precum trupul, fără mâncare şi băutură, moare, tot aşa şi sufletul, fără rugăciune, moare."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu