joi, 15 aprilie 2021

In Memoriam: Nina Cassian

Poeta Nina Cassian (nume real: Renee Annie Cassian), considerată a fi „marea seducătoare a literaturii române” (a fost „muza” lui Ion Barbu, a fost iubită de Marin Preda şi de alţi scriitori), s-a născut la Galaţi, la 27 noiembrie 1924, într-o familie cu origini evreieşti, şi a murit la 14/15 aprilie 2014, la New York.

La vârsta de 2 ani, s-a mutat cu părinţii la Braşov, unde a urmat şcoala primară şi cele dintâi clase liceale, după care, din 1935, s-a stabilit la Bucureşti, continuându-şi studiile la Institutul Pompilian.

A urmat şi cursuri de actorie, muzică şi pictură.

A scris primul poem la vârsta de 5 ani.

Tot atunci a început lecţiile de pian şi a compus primul său vals.

Debutul literar a avut loc în 1944, în revista „Ecoul”, cu o traducere din Georges Rodenbach şi Christian Morgenstern, pe care a semnat-o cu pseudonimul Maria Veniamin.

De altfel, pe parcursul vieţii a mai semnat şi cu alte pseudonime: Ana Varga, Nic şi Hortensia.

Sub influenţa operelor lui Eminescu şi ale lui Arghezi, a început să scrie versuri suprarealiste, care vor apărea în volumul de debut – „La scara 1/1”, în 1947.

A scris şi literatură pentru copii (de exemplu „Nică fără frică” - 1950).

În 1985 a susţinut un curs la New York University şi s-a stabilit definitiv în America, unde a continuat cariera literară şi publicistică.

A scris peste 50 de cărţi de poezii, eseuri, proză, a făcut traduceri din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos şi Paul Celan.

În 1969, a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

În 2014, creaţia sa – „Donna miraculata”, apărută în volumul „Ambitus” (1969), a fost aleasă de către specialiştii în poezie de la Southbank Centre din Londra, într-un top internaţional al celor mai frumoase 50 de poeme de dragoste din ultimii 50 de ani.

A fost căsătorită cu: Vladimir Colin (timp de 5 ani), Al. I. Ştefănescu (36 de ani) şi Maurice Edwards (16 ani).

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu