Ion Aldea Teodorovici, instrumentist, compozitor şi interpret, „Artist Emerit al Republicii Moldova” (1989) şi Cavaler al „Ordinului Republicii” (post mortem), s-a născut la 7 aprilie 1954, în oraşul Leova (Basarabia), şi s-a stins în urma unui tragic accident rutier, petrecut în România, la 30 octombrie 1992.
Ion a mai avut doi fraţi (de pe tată) - Adrian şi Petre, el fiind cel mai mic.
Dragostea pentru muzică i-a insuflat-o tatăl său, la îndemnul căruia, de la 5 ani a studiat vioara şi pianul, iar de la 7 ani - clarinetul, la Şcoala Muzicală „Eugen Coca” (în prezent: Liceul „Ciprian Porumbescu” din Chişinău).
Şi-a pierdut tatăl pe când avea numai 10 ani, dar a continuat aprofundarea cunoştinţelor muzicale, studiind saxofonul la Școala Medie de Muzică din Tiraspol.
Şi-a satisfăcut serviciul militar în Armata Sovietică, în orașul Zaporojie, RSS Ucraineană, Unitatea de Artilerie.
Între 1971 - 1988, a urmat cursurile Facultăţii de Compoziție și Pedagogie, din cadrul Conservatorului de Stat (Chişinău).
Activitatea de creaţie a început-o în formaţia condusă de Mihai Dolgan – „Contemporanul”, unde iniţial a cântat la saxofon, dovedindu-şi treptat talentul de compozitor şi solist.
Între 1975 - 1981, a fost conducător artistic al Teatrului Academic Muzical - Dramatic de Stat „Alexandr Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” - Chişinău).
A fondat şi a condus formaţiile „Telefon” (1986) şi „Diate” (1987).
A colaborat și cu Studioul Cinematografic „Moldova - Film”, în special, cu regizorul Valeriu Jereghi.
În 1981 s-a căsătorit cu Doina Marin şi, în acelaşi an, a început să cânte propriile compoziţii. A început să cânte în duet cu Doina, în februarie 1983, la serata de creaţie a lui Grigore Vieru.
În perioada 1989 - 1990, au susţinut numeroase concerte, atât în Republica Moldova, cât şi în mare parte din România.
În calitate de compozitor, Ion Aldea Teodorovici a scris muzică simfonică, de cameră, pentru copii, teatru, film, inclusiv pentru spectacole dramatice: „Fîntîna Anghelinei” de A. Burac, „Dragă consăteanule” de Gh. Malarciuc, „Abecedarul”, „'Tata” şi „Pomul vieţii” de D. Matcovschi, precum şi cântece patriotice şi lirice (aproximativ 300).
Pentru meritele în domeniul artei muzicale, a primit mai multe distincţii și titluri.
A decedat în urma unui grav accident rutier, împreună cu soţia sa, şi este înmormântat la Cimitirul Central Armenesc din Chişinău.
În Republica Moldova, 2012 a fost declarat
„Anul Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici”.
Autor: Pe o aripă de cânt
Foto: Google
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu