luni, 26 aprilie 2021

La mulţi ani, Vasile Advahov!

Celebrul violonist şi dirijor - Vasile Advahov - s-a născut la 26 aprilie 1979, în localitatea Cahul, din Republica Moldova.

Cariera muzicală și-a inceput-o încă de la 5 ani, alături de tatăl său, care îl lua cu el să bată toba.

A urmat cursurile Liceului „Ciprian Porumbescu” (unde a fost acceptat atât la vioară, cât şi la ţambal, alegând însă vioara) şi ale Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice „Gavriil Musicescu” - Facultatea de Muzică Clasică.

În timpul liceului, a făcut parte din Orchestra „Muguraşii”, condusă de Gheorghe Banariuc.

După absolvirea Conservatorului, Vasile a pus bazele Tarafului fraţilor Advahov, împreună cu fratele său, Vitalie.

Ulterior, acest taraf a primit statutul de Orchestră, având peste 30 de membri.

În prezent, Vasile este compozitor, interpret de muzică populară şi clasică, iar alături de fratele său - Vitalie, este conducător artistic al Orchestrei Municipale a Fraţilor Advahov.

Orchestra se bucură de un imens succes, atât în Basarabia, cât şi peste hotare, colaborând cu nume mari ale muzicii populare şi chiar uşoare, de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi cu orchestre de muzică simfonică sau formaţii rock.

Cele mai importante premii pe care Vasile Advahov le-a obținut de-a lungul timpului:

- Marele Premiu - Festivalul Internațional „Hora” - Bucureşti, 1992;

- Premiul I - Concursul Internațional de Violoniști - Braşov, 1995;

- Premiul II - Concursul „Filip Toderașcu”;

- Premiul II - Concursul „Barbu Lăutarul”.

Pentru merite în domeniul artei muzicale, succese în activitatea de creație și contribuție la promovarea tezaurului folcloric național, în 2007, frații Advahov au fost decorați cu titlul de „Maeștri în Artă” de către președintele Republicii Moldova, iar în 2016 li s-a conferit titlul de „Artiști ai Poporului”, primind şi Distincţia „Ştefan cel Mare”.

Pentru activitatea concertistică, au obținut în 2007 - Premiul „Potcoava de Aur”, iar pentru spectacolul „E sărbatoare și răsună muzica”, li s-a acordat „Premiul VIP - Concertul anului 2016”.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu