vineri, 16 aprilie 2021

In Memoriam: Anton Achiţei

Regretatul interpret de muzică populară – Anton Achiţei, s-a născut la 27 august 1946, într-o simplă familie de ţărani, cu şase copii, din localitatea Mânăstireni - Poenari (judeţul Botoşani), şi s-a stins la Bacău, la 16 aprilie 2020.

Pasiunea pentru muzică a început în ziua în care tatăl a adus de la Botoşani un patefon vechi, la care copilul – Anton - a început să asculte pentru prima dată pe Maria Tănase, Ioana Radu, Gică Petrescu, Maria Lătăreţu şi alţii.

Pe când era elev în clasa a VII-a, la îndemnul dirigintei, la o serbare şcolară a cântat „A venit aseară mama”. După acest moment a început să prindă încredere şi să spere că într-o bună zi va cânta în faţa satului, a lumii întregi, ba chiar că va fi ascultat şi el la patefon.

A urmat Şcoala Populară de Arte din Suceava, secţia Canto popular, după ce a descoperit pe tânăra (pe atunci) Sofia Vicoveanca şi Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, dându-şi seama că muzica e viaţa lui.

A plecat apoi la Bucureşti, pentru satisfacerea stagiului militar şi astfel au început să se ivească primele ocazii pentru a apărea în faţa publicului.

Prima apariţie televizată a avut loc în 1967, în cadrul emisiunii - concurs de muzică populară „Emoţii în premieră”.

După armată, a fost angajat - prin concurs, la Ansamblul Casei Creaţiei Populare din Botoşani.

În 1981, marele folclorist şi dirjor George Sârbu, l-a chemat la Bacău şi de atunci a început să cânte - neîntrerupt - alături de Ansamblul „Plaiurile Bistriţei”.

De asemeni, a fost şi profesor de canto popular la Şcoala de Arte şi Meserii din Bacău.

Pe parcursul celor peste 40 de ani de carieră, a compus peste o sută de cântece populare.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu