Constantin Drăghici, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi interpreţi români ai anilor '60 - '70, s-a născut la București, la 9 ianuarie 1932, într-o familie de oameni simpli, şi s-a stins la 9 aprilie 2015.
A urmat liceul la Cluj-Napoca şi a făcut cursuri de canto cu profesoara Livia Pop.
În 1953 s-a angajat la Ansamblul „Doina” al Armatei, după care a intrat în corul Operei din Cluj, dovedind calităţi vocale deosebite şi un timbru original.
A fost remarcat de Ion Dacian şi astfel a ajuns la Teatrul de Operetă din București, în paralel finalizând şi studiile la Conservator.
Compozitorul Enrico Fanciotti i-a oferit spre interpretare melodia „Nu ești de vină tu”, care va deveni rapid şlagăr, iar Drăghici – vedetă peste noapte, o prezenţă constantă în cadrul emisiunilor lui Alexandru Bocăneț și Valeriu Lazarov.
Nicolae Kirculescu și Henry Mălineanu au fost cei care i-au scris noi partituri.
A participat la Festivalul Mondial al Tineretului de la Helsinki, unde a obținut medalia de bronz.
Apoi şi-a dat seama că îi place şi să compună, nu doar să cânte. Aşa se face că în 1967, a primit Premiul al III-lea, pentru melodia „N-ar trebui”, la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia.
Cel mai mare şlagăr al repertoriului său rămâne, totuşi, „A căzut o frunză în calea ta”.
Împreună cu echipa Teatrului „Constantin Tănase” a susţinut mai multe turnee în Germania, Italia, Franţa, Polonia şi Bulgaria, iar cu cea a Teatrului „Ion Vasilescu” – a mers în Israel.
Case de producţie renumite din Germania l-au solicitat pentru înregistrări şi a participat la inaugurarea canalului german de televiziune în culori.
A colaborat mult cu orchestra „Electrecord”, cu trupa lui Horia Moculescu.
După 1970, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a continuat activitatea muzicală. În 1982, în urma unui angajament la Town Hall, New York, i s-a oferit un contract pentru încă un an. A cântat în programe de night club, musicaluri. A fost singurul român care a cântat pe Broadway. În America a colaborat foarte mult cu Margareta Pâslaru.
În 1990 a revenit în ţară şi a susţinut un recital la Festivalul de la Mamaia, iar între 1992 – 1995, s-a stabilit în Germania.
A urmat o perioadă în care a compus tot mai mult, piesele scrise fiind tot mai apreciate şi mai des programate la posturile naţionale de radio şi TV.
A dat lecţii unor tineri interpreţi şi i-a sprijinit în carieră.
Dintre melodiile pe care le-a compus, amintim: „M-am regăsit” (versuri Al. Vlahuță); „Prima zăpadă” (versiune în limba engleză de Catinca Ralea) - interpret Aurelian Andreescu; „La jumătatea vieții”, „De nebun ce eram”, „Aş zbura spre infinit” şi altele.
Pe parcursul carierei de peste 50 de ani, Constantin Drăghici a lansat 9 discuri de autor și a fost prezent pe alte 38 de discuri colective.
Este unul din puținii artiști ale căror discuri au fost editate și în Israel, Polonia, Rusia, Germania.
Pe soţie – Olimpia, a cunoscut-o când el avea 41 de ani şi s-au căsătorit abia peste 10 ani.
Autor: Pe o aripă de cânt
Foto: Google
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu