Dumitru Furdui, unul dintre marii actori din ţara noastră, s-a născut în judeţul Dolj, la Băileşti (într-o familie de basarabeni din zona Soroca, refugiaţi în Oltenia), la 27 octombrie 1936, şi s-a stins la Paris, la 13 aprilie 1998.
Se spune că, de fapt, s-ar fi născut în Basarabia şi că doar actele ar fi fost întocmite în România.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1957 (după ce în 1953 a fost exclus, temporar, de la Institut, pe motiv că ar fi simpatizat cu revoluţia anticomunistă din Ungaria).
A jucat pe scenele de la Teatrul Naţional, Teatrul „Bulandra” şi Teatrul Mic, în piese cum ar fi: „Jurnalul unui nebun”, „Clipe de viaţă”, „Balerina portocalie”, „Sânziana şi Pepelea”, „Triumful talentului”, „Câinele grădinarului” etc.
În film a debutat în 1958, în „Doi vecini”, după care a mai fost distribuit în: „Soldaţi fără uniformă”, „Setea”, „Lupeni 29”, „Un surâs în plină vară”, „Împuşcături pe portativ”, „Fraţii”, „Brigada Diverse intră în acţiune”, „Brigada Diverse în alertă”, „B.D. la munte şi la mare”, „Porţile albastre ale oraşului”, „Un zâmbet pentru mai târziu”, „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, „Roselyne et les lions”, „Aux yeux du monde”, „Rue du Bac”, „Mina Tannenbaum” etc.
A fost scenarist al producţiei „Învingătorul”.
În 1967 a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural clasa a V-a – „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
În 1982 s-a refugiat politic în Franţa, unde a dus o viaţă retrasă, lucrând, uneori, în teatru („Somnoroasa aventură”, „Paradisul la mica tocmeală” etc) şi cinematografie.
A realizat câteva emisiuni la postul de radio Europa Liberă, în 1986.
În 1999, postum, au apărut două volume de memorialistică - "Teatrul în comunism", scrise de Dumitru Furdui.
Autor: Pe o aripă de cânt
Foto: Google
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu