Valeria Peter Predescu a fost şi va rămâne una dintre vocile reprezentative ale muzicii populare româneşti din Transilvania.
S-a născut la 24 octombrie 1947, în satul Telciu de pe meleagurile Năsăudului, şi a părăsit această lume la 28 aprilie 2009, la Bistriţa.
În perioada 1971 - 1975, a lucrat în învățământ, ca maistru instructor la Școala Generală de 10 ani din Telciu.
În 1972 a fost auzită cântând de către folcloristul Dumitru Vârtic, pe atunci redactor la Radio Cluj, şi aşa a ajuns să colaboreze cu Orchestra „Bistriţa”.
În 1973 a realizat mai multe înregistrări la Radiodifuziunea Română (Bucureşti), cu Orchestra Radio, dirijată de George Vancu, şi a participat la emisiunea tinerei – pe atunci - Marioara Murărescu, cea care îi va călăuzi paşii de-a lungul anilor ce vor urma.
În 1974 a participat la prima etapă a Concursului „Floarea din grădină”, concurs pe care l-a câştigat trei ani mai târziu, cu punctaj maxim.
Tot în 1974, i-a apărut şi primul disc la „Electrecord”.
Pe parcursul carierei, Valeria Peter Predescu a colaborat cu: Ansamblul „Cununa” (cu care a câștigat locul I la primul turneu internațional la care a participat, Polonia - 1978), Ansamblul „Păunița”, Ansamblul „Cununa de pe Someș”, Ansamblul „Codrișorul”, Ansamblul „Someșana” etc.
A organizat mai multe evenimente culturale în judeţul natal, festivaluri şi spectacole, a participat la emisiuni radio - tv, prin intermediul cărora promova tinerele talente.
În 1995 a intrat în rândul membrilor Academiei Artelor Tradiţionale de la Sibiu, iar pentru anul 1994 - a primit Premiul „Ethnos” pentru activitatea de culegătoare şi interpretă a folclorului năsăudean.
I-a fost acordat şi titlul de „Cetăţean de Onoare al Comunei Leşu”.
Autor: Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu