Cornel Constantiniu, unul dintre cei mai iubiţi artişti români, s-a născut la Bucureşti, la 6 aprilie 1945.
Consideră că cea mai frumoasă perioadă din viaţa sa rămâne cea petrecută (între 4 şi 7 ani) la bunicii din Botoşani.
Pe când Cornel şi fratele său geamăn - Mircea aveau doar 11 ani, la scurt timp după ce şi-a pierdut tatăl, îndrumaţi de bunică, au participat la o preselecţie pe care au câştigat-o. Timp de doi ani, au jucat la Teatrul Tineretului, în piesa de teatru „Prinţ şi cerşetor”.
În 1968, în studenţie, a debutat în cadrul primei ediţii a concursului „Steaua fără nume”, obţinând Trofeul.
În 1969 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Capitală şi a urmat cursuri de perfecţionare cu o cunoscută compozitoare, Camelia Dăscălescu.
În 1970, a primit Premiul I la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Secţiunea Interpretare, unde a participat cu melodia „N-aţi văzut o fată?”.
După absolvirea Institutului, timp de trei ani a jucat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar din 1972 – a făcut parte din echipa Teatrului Muzical „Ion Vasilescu” din Bucureşti.
În 1982 a devenit solist al Secţiei de Estradă a Ansamblului „Rapsodia Română”.
A participat la numeroase turnee, atât în ţară, cât şi în străinătate, şi a apărut în foarte multe emisiuni radio-tv.
A făcut înregistrări la Radio-Televiziunea Română, precum şi la „Electrecord”, lansând mai multe materiale discografice, cum ar fi: „Cântec de iubire”, „Eu sunt un trubadur”, „Nu-i prea târziu” etc.
Ca actor (sau interpret de muzică uşoară) a apărut în filmele: „Mama”, „Melodii, melodii”, „Detaşamentul Concordia”, „Cucoana Chiriţa”, „Chiriţa în Iaşi”.
Este autor al cărţii autobiografice „Zăpezile copilăriei”.
De-a lungul carierei, a primit numeroase premii importante, la: Festivalul de la Mamaia, Festivalul „Orfeul de Aur” din Bulgaria, Concursul „Lira de Aur” de la Bratislava, Festivalul de la Sopot (Polonia) etc.
În 2002, a fost premiat în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti „O zi printre stele”, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor.
În 2004 i-a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”.
În urmă cu mai mulţi ani, Cornel Constantiniu a fost diagnosticat cu maladia Parkinson şi a suferit o serie de intervenţii chirurgicale. Din nefericire, de atunci, viaţa i-a devenit din ce în ce mai grea, mai ales după ce şi-a pierdut, la un moment dat, şi fratele.
Este căsătorit cu o fostă colegă din Institut, împreună având doi băieţi.
Autor: Pe o aripă de cânt
Foto: Google
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu