miercuri, 21 aprilie 2021

In Memoriam: Nelu Bălăşoiu

Originar din Câmpia Blahniţei, interpretul de muzică populară – Nelu Bălăşoiu – s-a născut la 25 iulie 1948, în localitatea Rogova (judeţul Mehedinţi), şi s-a stins la Suceava, în ziua de 21 aprilie 2020.

A copilărit într-o familie pasionată de muzica tradiţională.

Și-a petrecut copilăria în satul natal și încă din tinerețe și-a manifestat înclinația către muzică, îndrumat fiind de tatăl său, dar şi de îndrăgita Maria Lătăreţu.

A făcut parte din Taraful din Vânju Mare, apoi a activat la Casa de Cultură şi la Casa Armatei din Drobeta Turnu Severin, precum şi în cadrul „Rapsodiei Române”.

Este incontestabil succesul pe care l-a avut pe plan artistic, cântând în duet cu Maria Cornescu (ulterior, aceasta devenindu-i şi soţie).

Printre cele mai cunoscute melodii din repertoriul lui Nelu Bălăşoiu, se numără: „Pentru măicuța bătrână”, „Leliță cu flori pe conci”, „Mân­druța cu ochii verzi”, „Mândra mea din deal de șură”, „Dra­gostea-i un lucru mare”, „Te caut, mândro, de mult”, „Când oi fi, mamă, plecat”, „Stau pe malul Blahniţei”, „Leliță de la Tismana”, „Tu, mamă, când m-ai făcut”, „Dusei calul pe islaz”, „Plecai să mă plimb pe luncă” și „Aseară fusei la moară”.

Autor: Pe o aripă de cânt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu