duminică, 4 aprilie 2021

In Memoriam: Ştefan Tapalagă

Actorul Ştefan Tapalagă s-a născut la Dorohoi (judeţul Botoşani), la 4 aprilie 1933, şi a trecut la cele veşnice la Bucureşti, la 21 mai 1994.

A urmat liceul în oraşul natal, iar în 1961, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

A făcut apoi cursuri de pantomimă, la Paris.

A jucat la Teatrul din Piteşti şi la Teatrul de Comedie din Capitală, în piese precum: „Zăpăcitul”, „Rinocerii”, „Fizicienii”, „Livada cu vişini”, „Casa inimilor sfărâmate”, „Troilus şi Cressida”, „Mătrăguna”, „Frumoasa duminică de septembrie”, „Arma secretă a lui Arhimede”, „Insula” etc.

A colaborat şi cu Teatrul Naţional Radiofonic.

În film a debutat în 1958, în producţia: „Alo?... Aţi greşit numărul!”, după care a mai fost distribuit în: „Nu vreau să mă însor!”, „Paşi spre Lună”, „Brigada Diverse în alertă”, „Dimitrie Cantemir”, „Cercul magic”, „Săptămâna nebunilor”, „Elixirul tinereţii”, „Grăbeşte-te încet!”, „Casa neterminată”, „Castelanii”, „Împuşcături pe portativ”, „Vin cicliştii!”, „Muntele ascuns”, „Cântec pentru fiul meu” şi altele.

O perioadă, a prezentat – alături de Sanda Toma – celebra emisiune „Album duminical”.

Un lucru poate mai puţin ştiut este acela că, înainte de a deveni actor, Ştefan Tapalagă a activat şi în domeniul sportiv, fiind chiar campion la scrimă.

A fost căsătorit cu Sanda Manu, fosta sa profesoară din Institut.

A fost fratele actriţei Rodica Tapalagă.

Autor: Pe o aripă de cânt

Foto: Google 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu