miercuri, 7 aprilie 2021

In Memoriam: George Grigoriu

George Grigoriu, unul dintre cei mai renumiţi compozitori români, s-a născut la Brăila, la 8 aprilie 1927, şi s-a stins la 23 februarie 1999, la Bucureşti.

În copilărie, a luat lecţii de pian, vioară şi chitară, iar mai târziu, a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, Secţia Canto.

A activat în mai multe formaţii muzicale până în 1946, când a luat naştere faimosul „Trio Grigoriu”, lansat de postul naţional de radio.

Primul lor concert a avut loc în 1957, an în care începe să fie tot mai fredonată bine-cunoscuta melodie „Broscuţa Oac” şi, totodată, apare la Electrecord LP-ul: „Trio Grigoriu interpretează melodii de George Grigoriu”.

Din 1950, la sfatul lui Sile Dinicu, George Grigoriu s-a dedicat în special muzicii uşoare.

S-a afirmat şi ca dirijor al ansamblului de estradă al UTC, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

În 1962, a intrat în Uniunea Compozitorilor, unde a avut o prezenţă activă. Din 1968 a fost membru în Biroul secției de muzică ușoară al Uniunii, iar din 1982, în Comitetul de conducere.

A contribuit foarte mult la lansarea sau evoluţia tinerelor talente (interpreţi şi compozitori), a format voci, a lansat soliști importanți, pe care i-a condus și în Festivaluri naționale și internaționale: Angela Similea, Stela Enache, Margareta Pâslaru, George Enache, Cristian Popescu, Mihaela Runceanu, Luminiţa Dobrescu, Mihaela Mihai, Doina Spătaru, George Sava, George Nicolescu, Marina Florea, Marius Țeicu, Marcel Dragomir, Ionel Tudor etc.

A făcut parte din jurii ale Concursurilor de la Soci (de trei ori și premiat pentru creație), Sofia, Malta, Praga (premiat pentru creație), Atena, Berlin, Sopot, URSS şi a colaborat cu publicaţiile vremii pentru articole, cronici şi materiale teoretice.

A scris muzică pentru scenă, 18 spectacole de revistă, 4 operete, partituri pentru 37 de filme şi, de-a lungul timpului, a primit numeroase premii.

Printre cele mai cunoscute şlagăre pe care le-a compus, se numără: „Podul Grand”, „Serenada tinereții”, „Spre soare zburăm”, „Chemarea mării”, „Vârsta întrebărilor”, „Pentru un sărut”, „Dacă nu iubești”, „Neuitate”, „De-ar fi să mă mai nasc o dată”, „Ia-ți, mireasă, ziua bună”, „A doua tinerețe”, „București, iubirea mea”, „Cred în fericirea noastră”, „Amurgul”, „Eternitate”, „Maria”, „Liliana”, „Mărunțica”, „Macarale”, „Dacă tu m-ai fi iubit”, „Și mă miram eu pentru ce”, „Iubire, tu...”, „Ia te uită ce mai fete”, „Dulce, dulce Românie”, „În România”, „Frumuseții tale”, „Aici la mine-acasă”, „Să știe lumea că iubesc”, „Fetele cu ochi albaștri”, „Un cântec fără final”, „Ne iubim, da, ne iubim”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „Cea mai frumoasă toamnă”, „Orice zi e-o primăvară” etc.

Autor: Pe o aripă de cânt

Foto: Google

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu