„... Mai era tot pe la noi un împărat, îi zicea Sulac, mi-i dor, mi-i dor de el...”
Grigore Vieru
„... Maestrul Nicolae Sulac a rămas o legendă în folclorul moldovenesc, iar balada „Mioriţa”, cântată de atâtea ori de el, este culmea măiestriei interpretative. Nicolae Sulac ne-a lăsat o moştenire spirituală bogată – a înregistrat sute de piese compuse şi intrepretate de el, a evoluat în cadrul sutelor de concerte cucerind spectatorii noştri şi cei de peste hotare. Pe firmamentul culturii noastre, Nicolae Sulac a strălucit nu numai cu harul său interpretativ, ci şi cu umorul său fin şi profund filozofic...”
Veaceslav Madan, fost ministru al Culturii
„Sulac a fost înzestrat cu har Dumnezeiesc pentru a bucura sufletele noastre...”
Valentin Goga, fost director al Palatului Naţional din Chişinău
„A deprins cântecul de la talanca mioriţelor şi murmurul izvoarelor din văi, de la şoaptele frunzelor şi cântecul păsărilor din pădurea Sadîcului...”
Constantin Rusnac
„Vă destăinui un mic secret: Nicolae Sulac era atras de muzică uşoară de sorginte... folclorică. Cazul lui era ieşit din comun: în cadrul aceluiaşi spectacol el cânta şi muzică de estradă şi muzică populară.”
Mihai Dolgan
„Nicolae Sulac şi-a pus întreagă viaţă pe altarul cântecului popular. El a fost cel care a trezit conştiinţa naţională a basarabenilor şi a menţinut mereu aprinsă flacăra dragostei pentru cele sfinte, a alinat durerile, fiind şi un bun coleg şi un profesor de excepţie pentru tinerii interpreţi de muzică populară.”
Maria Sarabaş
„Timpul nu are nevoie de numărătoare, fie vorba de 5 sau 25 de ani. Nimic nu se uită, nici binele, nici răul. Cred că nu e corect să-ţi vorbeşti de rău trecutul, în cele din urmă, nu-mi permit să am amintiri negative atunci când dragostea poporului pentru idolul său, e atât de măreaţă.
Sunt fericită că 10 ani din viaţa mea (1968 - 1978) am fost alături de acest om genial.
Am fost martoră la naşterea pieselor, versurilor, melodiilor sale: cât valorează doar doina „Mioriţa”!
Zi de zi, ne vizitau cunoscuţi, fie şi-acei necunoscuţi: şi fiecare, avea ce împărtăşi cu Nicolai: despre viaţă, politică...
Noi eram satisfăcuţi de traiul nostru modest, în garsoniera noastră de pe bulevardul Negruzzi, mobilată simplu, specific acelor timpuri (ca la toată lumea): o măsuţă, un divan, un dulap plin cu discuri şi cărţi, un aparat de radio, un ţol confecţionat în stil naţional.
Eram tineri, plini de energie şi ne făceam mari speranţe pentru viitor.
Se spune că dacă omul pe perioada vieţii sale a construit o casă, a sădit un copac şi a crescut un fiu, atunci, el n-a trăit în zadar. Nicolae Sulac a reuşit să le facă pe toate, chiar şi mai mult: a rămas în memoria şi inimile oamenilor ca un cântăreţ preferat şi iubit, suflet din sufletul poporului său.”
Ludmila Diacenco – Sulac
Selecţie realizată de Pe o aripă de cânt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu