vineri, 2 aprilie 2021

In Memoriam: Mariana Drăghicescu

Una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară, „Privighetoarea Banatului” – aşa cum a numit-o Tiberiu Ceia, Mariana Drăghicescu s-a născut la 18 septembrie 1952, în satul Bogâltin (comuna Cornereva, judeţul Caraş – Severin), şi s-a stins la numai 45 de ani, în ziua de 3 aprilie 1997, în Canada, la Toronto.

Petrecându-şi copilăria mai mult pe la bunici, a început să cânte, pe la 4 ani, acompaniată la fluier de bunicul său, apoi a învăţat primele cântece de la părinţi.

A apărut pe o scenă pe când avea 8 ani, la o serbare şcolară.

A absolvit Liceul de Filologie – Istorie şi a urmat cursuri de Canto popular la Şcoala Populară de Artă.

După ce a fost angajată la Orchestra „Doina Banatului” din Caransebeş, a devenit artistă profesionistă.

După câţiva ani s-a transferat la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timişoara.

A colaborat şi cu Ansamblul „Doina Timişului”, de la Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, precum şi cu alte orchestre din ţară.

A debutat la Radio Timişoara, în 1972, cu doina „Duce-m-aş şi m-aş tot duce”.

Pe parcursul carierei, a lansat 9 discuri şi 2 casete audio (postum, au mai fost realizate 2 CD-uri, cu 29 de melodii), a apărut în emisiuni de folclor şi a cântat pe scene din diferite zone ale ţării.

După decesul artistei, în 1998, a fost înfiinţată Asociaţia Culturală ce-i poartă numele şi care, anual, organizează un Festival – Concurs de Interpretare în memoria acesteia, la Timişoara.
Foto: Google 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu